1 Damla Yakıt Kullanmadan 40 Bin Kilometre Uçtu

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Geçen sene mart ayında Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dhabi’den start alan turda Solar Impulse 17 noktaya iniş kalkış yaparak toplam 40 bin kilometre yol yaptı. Bir damla yakıt harcamadan yapılan bu uçuş, dünyaya oldukça yeşil teknolojilerin geleceğine umut kaynağı oldu.

İMKANSIZ DENİLENİ HAYATA GEÇİRDİ

Kahire’de başlayan 17’nci ve son uçuşun pilotluğunu sağlayan Bertnard Piccard, ulusal saatle 04.00’te Abu Dhabi’ye indi. Son uçuşun kısa olmasına karşın çok türbülanslı bir havada yapıldığını bildiren Piccard, “Biz 13 senelik bir hayali gerçekleştirdik. İmkansız denilen şeyi yaşama geçirdik. Bu uçuş havacılık kadar enerji tarihini de değiştirecek” dedi.

Projede dönüşümlü şeklinde uçan Andre Borchberg ise teknolojik yönden zorlu projede amaçlarının etraf bilinci meydana getirmek ve enerjiye değişik bir bakış getirmek olduğunu söyleyerek “Bu yönden da Solar Impulse başarıya imza attı. Gelecekte yolcu uçakları elektrikle uçacak. Çevre kirletilmeyecek. Bu rekor çok oldukça ileriye taşınacak” diye konuştu.

1-damla-yakit-yakmadan-40-bin-kilometre-gitti_x_8647181_3785_z2[1]

“TORUNLARI BODRUM’DA BIRAKTIM”

Eşi YeniGazetesi’in kendisine en büyük desteği verdiğini bildiren Andre Borchberg, iki torunun Bodrum’da tatil yaptığını söyledi:

“Biri 2 yaşında, öteki 6 aylık iki torunum var. İkisi de şu an Bodrum’da yazlık evimizde tatildi. Eşim oradan son uçuşta gelerek heyecanımıza ortak oldu. Projeyi başarı ile tamamladık. Torunlarımı görmek amacıyla sabırsızlanıyorum.”

TÜRKİYE’DEN BRİSA SPONSOR OLDU

Yaklaşık 150 bireyin çalıştığı projeye Türkiye’den Brisa sponsor olduğunu bildiren Borchberg, “Türk gençleri projeyi yakından takip etti. Çok şık geri dönüşler aldık. Umarım oldukça çok Türk genci geleceğin teknolojileri ile ilgilenir” dedi.

DÜNYAYI SAATTE 45 KİLOMETRE HIZLA DOLAŞTI

Solar Impulse uçağının dizayn ve imalatında havacılık devlerinin yanı sıra tekne imalatçıları da vazife yaptı. Yüksek sağlam kompozit ve hususi metaller kullanıldı.

Boş ağırlığı 2300 kilogram bulunan uçak, dört adet elektrik motoruna sahip. Verimlilik seviyesi yüzde 93. Gelişmiş motora sahip bir otomobilin verimliliği ise fakat yüzde 30’u buluyor.

Kanat üstünde 17 bin 248 adet güneş paneli var. Bu panellerin topladığı enerji bataryalarda depbulunanıyor. Gündüz pillerini şarj eden uçak, gece de uçabiliyor. Uçağın kanat açıklığı 72 metre. Boeing 747 uçağının kanat açıklığı ise 68 metre.

En çok 8 bin 500 metre yüksekliğe çıkabiliyor. Saatteki sürati ortalama 45 kilometre.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR