19 sezon sonra aynı tablo

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Süper Lig’de 2014-2015 sezonunun tamamlanmasıyla “Üç büyükler” şeklinde adlandırılan Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş, arka arkaya attırdıkları imzalarla teknik direktör belirsizliğine kısa sürede son verdi.

Geride kalan sezonda hem ligde hem de Türkiye Kupası’nda mutlu sona ulaşan Galatasaray, başarılı teknik direktörü Hamza Hamzaoğlu’yla 3 senelik sözleşme imzaladı.

Fenerbahçe, tarihinde ilk kez Portekizli bir çalıştırıcıyla anlaşmaya varırken, yeni sezon amacıyla takımın başına getirdiği isim Vitor Pereira oldu.

Beşiktaş ise Hırvat çalıştırıcı Slaven Bilic’ten boşalan koltuğu, geride kalan sezonu Bursaspor’da yaşamış deneyimli teknik adam Şenol Güneş ile doldurdu.

Trabzonspor’un, teknik direktör Ersun Yanal ile yoluna devam edeceği yeni sezon evvelsi, uygulanan teknik adam tercihleriyle ligde 1996-1997 sezonuna benzer bir tablo oluştu.

– Fenerbahçe’de yabancı, diğerlerinde Türk teknik adamlar

Spor Toto Süper Lig’de 2015-2016 sezonuna Fenerbahçe yabancı, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor ise Türk teknik direktörler ile başlayacak.

Ligdeki bu tablo son şeklinde 1996-1997 sezonunda yaşanmış, Fenerbahçe o sezona Brezilyalı teknik adam Sebastiao Lazaroni, Galatasaray Fatih Terim, Beşiktaş Rasim Kara, Trabzonspor da Şenol Güneş ile başlamıştı.

Sarı-lacivertli takımda, 20. haftada Lazaroni’nin görevine son verilip, sezon Todor Veselinovic ile tamamlanırken, Galatasaray ve Beşiktaş kulüpleri o sezonda rastgele bir teknik direktör değişiklikliğine gitmemişti.

Trabzonspor da Fenerbahçe gibi 20. haftadan sonra bu sezon Beşiktaş’ı çalıştıracak Şenol Güneş’in yerine Yılmaz Vural’ı vazifeye getirmişti.

Fatih Terim’li Galatasaray’ın 82 puanla şampiyon tamamladığı sezonda, Rasim Kara’nın Beşiktaş’ı 74 puanla ikinci, sezonu teknik direktör değiştirerek noktalayan takımlardan Fenerbahçe 73 puanla üçüncü, Trabzonspor ise 72 puanla 4. olmuştu.

– Son 19 senedeki “Dört büyükler”

Fenerbahçe, son 19 senede 10 kez yeni sezona yabancı teknik direktörlerle başladı.

Yeni sezona yabancı teknik direktörle başladığı 10 sezonun 3’ünde şampiyonluğu elde eden sarı-lacivertli takımı, bu bölgede mutlu sona ulaştıran isimler ise 2 kez Christoph Daum ve bir kez de Arthur Zico oldu.

Daum’la iki ve Zico’yla bir sezon şampiyonluktan uzak kalan Fenerbahçe, yeni sezona başladığı diğer yabancı teknik direktörler Otto Baric, Joachim Löw, Werner Lorant ve Luis Aragones’le de istediği başarılara ulaşamadı.

– Terim’den ileri ilk Türk Hamzaoğlu

Galatasaray’ın son 19 senede yeni sezona başladığı tek Türk teknik direktör Fatih Terim olurken, sarı-kırmızılılar, başarılı çalıştırıcı ile açtığı 7 sezonun 5’inde şampiyonluğa ulaştı.

Sezona Hamza Hamzaoğlu’yla başlayacak Galatasaray, 23 sene aradan sonra Terim’in yerine bir diğer Türk teknik direktörle sezonu açmış olacak.

Sarı-kırmızılı takım, Terim’den evvel son şeklinde 1991-1992 sezonuna deneyimli teknik adam Mustafa Denizli ile başlamıştı.

– Beşiktaş’ın tek şampiyonluğu teknik adam değişikliğiyle

Beşiktaş, son 19 senede 5 kez yeni sezona Türk teknik direktör ile başlarken, bu 5 sezon içerisinde yalnızca bir kez şampiyon oldu.

Siyah-beyazlı takım, 2008-2009 sezonunu Ertuğrul Sağlam yönetiminde açmış, sezon içerisinde teknik direktör değişikliğine gidip takımın başına Mustafa Denizli’yi getirip, mutlu sona ulaşmıştı.

Beşiktaş, son 19 senede Rıza Çalımbay, Ertuğrul Sağlam, Mustafa Denizli ve Samet Aybaba ile başladığı diğer 4 sezonda ise istediği neticeleri alamadı.

– Trabzonspor’un 14 sezonunda da şampiyonluk yok

Trabzonspor, geride kalan son 19 senenin 14’ünde sezona Türk teknik direktörler ile başladı, fakat şampiyonluk sevinci yaşayamadı.

Bordo-mavili takım, bu dönemler arasında Şenol Güneş’le 4, Samet Aybaba ve Ziya Doğan’la 2’şer, Yılmaz Vural, Ahmet Suat Özyazıcı, Giray Bulak, Sadi Tekelioğlu, Ersun Yanal ve Mustafa Reşit Akçay’la da birer kez sezona başladı, fakat mutlu sona ulaşamadı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR