2016’da 1 Milyonu Aşkın Kişi Bankacılık Hizmetlerini Şikayet Etti!

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

2016 senesinde 1 milyon 150 bin şahıs Tüketici Hakem Heyeti’ne müracaat ederek bankacılık hizmetlerinden şikayetçi oldu. Şikayetlerin yüzde 75’ini bankacılık hizmetleri, yüzde 19’unu ayıplı mal ve hizmet, yüzde 6’sını ise internet tüketimi ve internetten uygulanan alışverişler oluşturdu. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Alo 175 Tüketici Şikayet Hattına ise bu sene toplam 302 bin 15 şikayet telefonu geldi.

Bilinçli vatandaşlar Tüketici Hakem Heyetlerine şikayette bulunarak hakkını aramaya çalışıyor. Vatandaşın en fazla mağduriyet yaşadığı alan bankacılık sektörü.2016 seneının son ayında Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu şikayet dağılımını belirtti. Ağaoğlu tüketiciler amacıyla 2016 seneının hüsranla sonuçlandığını vurgulayarak; “2016’nın ilk 10 ayında Tüketici Hakem Heyetlerine uygulanan müracaat adedi 1 Milyon 150 bini geçti” dedi.

BANKALAR KANUNA UYMUYOR

Tüketici Kanununun 31’inci maddesi 3 fırkası gereği bankaların aidatsız kart sunma zorunluluğunun varolduğunu ama bankaların sahip olunan yasayı ihlal ettiğini öne süren Ağaoğlu, “Bazı bankalar değil anında anında tamımı yeni tüketici kanunun 31’inci maddesi 3’üncü fırkasında açıkça aidatsız kredi kartı sunmak zorunluluğu bulunmasına karşın ben bugüne kadar hiçbir şahısden, “Bankam beni aradı sen aidatsız kart kullanabilirsin” diye bir seçenek yayınlayan kimse olmadı. Tam tersine tüketici bu tür bir talepte varolduğu vakit bile bankalar, “Biz sana aidatsız kart olanağı verirsek taksit olanağı puan olanağı sunmayız” yanıtını aldıklarını söyledi.

tam-1-milyon-150-bin-kisi-2016-da-en-cok-neden_x_9095069_7897_z11

MİLYONLUK ŞİKAYET BAŞVURUSU

TBM Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu tüketicilerin şuurlu olduğunu ama hak arama arayışında hala oldukça istenilen refleksi gösteremediğini söyleyerek bunları söyledi: “İstismarın esasında yatan neden tam tazmin edilmiyorlar. Yani kendine 100 TL, 80 TL, 150 TL gibi kart aidatı yansıtılan tüketici, bankaya erişerek sonrasında hakem heyetine müracaatyor ve kararı bekliyor, kararı alıyor. Uzun bir uğraştan sonra yalnızca kendisinden haksız yere alınan bedeli geri alıyor. Tüketiciler bilinçlendi ama şuurlu tüketici hakkını aradığında tam tazmin edilmiyor. Yani uğradığı zararın tamamını tahsil edemiyor. Esasında her tüketici hakkını arayacak olsa ben inanıyorum ki 2016 senesinde hakem heyetlerine 10 aydaki müracaat 1 milyon 150 binle kısıtlı kalmaz 5 milyona ulaşabilirdi.”

ŞİKAYETTE 10 KAT ARTIŞ

Öte yandan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 2012 senesinde tüketicilerin hak arayışını basitleştirmek hedefli kurduğu ALO 175 Tüketici Şikayet Hattına gelen günlük ve senelik şikayet telefonu rakamları şaşırttı. 7/24 saat 25 müşteri temsilcisi ile çalışan davet merkezine Bakanlık yönünden verdiği verilere göre günlük bin -bin 500 şikayet ve danışma telefonunun geldiği belirtildi. Bakanlık bilgilerine göre Ocak ayında 3 bin 955 şikayet telefonu 10 ayda 10 kat artarak Kasım ayı itibari ile 31 bin 726 telefona ulaştı. Toplam gelen şikayet telefonu ise 302 bin 15 şeklinde açıklandı.

ŞİKAYET HATTINA GELEN KONULAR

ALO 175 hattına gelen şikayet ve danışma telefonlarını bunlar oluşturdu: “Mesafeli/doğrudan satış, gsm / ıss / tv şikayet, tüketici hakem heyeti, ulaşım / turizm, bankacılık hizmetleri, firma/ticaret il müdürlüğü, sigorta / kasko, besin hijyen, besin hijyen, kargo, elektrik idaresi, avukatlık hizmetleri, devremülk/ev-e-ileti, devlet kurumları eğitim/okul, belediye hizmetleri,akaryakıt,yanıltıcı reklam, sıhhat hizmetleri, doğalgaz iş mevzuatı”.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR