’23 bin 250 kişiyi ülkemize kabul ettik’

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Türkiye’ye sığınan Suriyelilere ilişkin, “23 bin 250 bireyi ülkemize kabul ettik. Umarım bir gün sağ salim bir biçimde memleketlerine dönerler fakat burada oldukları müddetçe canları, malları ve namusları bu bayrak altında emniyet içerisindedir” dedi.

Vali Küçük, beraberindeki heyetle geldiği Akçakale ilçesinde, sınır kapısındaki çalışmaları takip etti. Küçük, Türkiye’ye sığınan ve sıhhat kontrolünden geçirilen birtakım Suriyelilere bisküvi, su ve kek ikram etti.

Daha sonra gazetecilerin varolduğu alana gelen Küçük, yaptığı açıklamada, 3 Haziran’dan bu yana 23 bin 250 Suriyeli’nin Türkiye’ye alındığını söyledi.

Arap ve Türkmenlerden meydana gelen grubun sağ salim Türkiye’ye giriş yaptığını ifade eden Küçük, “Girişte ilk evvel muayeneleri yapılıyor, çocuklara aşıları yapılıyor. Bunlardan bir bölümü akrabalarının yanına, başkaları de kamplara gönderildi. Şu anda Akçakale’de evsiz barksız bir Suriyeli yoktur” diye konuştu.

Küçük, devletin tüm kurumlarının sınır hattında koordineli bir biçimde çalıştığını vurguladı.

“İyi ki Türkiye Cumhuriyeti var” diyen Küçük, şu şekilde devam etti:

“Ceylanpınar’da, Kobani’de ve burada da gördünüz. Burası, canı darlanan, canı tehlikeye düşen her bireyin emniyet içerisinde gelebildiği yer. Ülkemizle ne kadar gurur duysak azdır. 23 bin 250 bireyi ülkemize kabul ettik. Umarım bir gün sağ salim bir biçimde memleketlerine dönerler fakat burada oldukları müddetçe canları, malları ve namusları bu bayrak altında emniyet içerisindedir. Sığınmacıların fazlası akrabalarının yanındadır, fazla az bir bölümünü kamplara aldık.”

DAİŞ üyelerinin gözaltına alınması

Bir gazetecinin, “Dün akşam 5 DAİŞ delegesinin Türkiye’ye sızmaya çalışırken yakalandığı doğru mu” sorusu üstüne Küçük, “Hayır, dün 2 DAİŞ delegesi silahsız olarak teslim oldu. Güvenlik kuvvetlerimiz teslim aldılar” olarak konuştu.

“Bu insanlar kimden kaçıyor, IŞİD’den mi çatışmalardan mı kaçıyor” sorusuna ise Küçük, “PKK, PYD’den kaçıyor ve ABD bombardımanından kaçıyor” diye cevaplandırdı.

Başka bir basın mensubunun “Burada konuştuğumuz hiçbir insan bu tür söylemiyor” demesi üstüne Küçük, “Evet, arkadaşlar açıklamam bu kadar. Tartışılacak bir nokta yoktur” ifadesini kullandı.

Bu arada Şanlıurfa Valisi Küçük’ün açıklamalarının sonrasında Alman Die Welt gazetesinden İlker Deniz Yücel, Cumhuriyet gazetesinden Pınar Öğünç ve Evrensel gazetesinden Hasan Akbaş, yanlarında basın kartları olmadığı amacıyla Akçakale İlçe Güvenlik Müdürlüğüne götürüldü.

Gazeteciler, kimlik kontrollerinin sonrasında Güvenlik Müdürlüğünden ayrıldı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR