3. Köprünün Açılışı Ertelenecek mi?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dünyanın önde gelen mühendislik harikası projelerinden AvrAsya Tüneli amacıyla 2017 senesi işaret edildi. Yüzde 80 oranında yapım aşamasının tamamlandığı belirtiler üçüncü köprü amacıyla ise tarih verilemedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Cumhuriyetin 92’inci kuruluş sene dönümüne denk getirmek istediği boğazın üçüncü gerdanı olacak bulunan Yavuz Sultan Selim köprüsü amacıyla işaret ettiği 29 Ekim 2015 tarihini askıya aldı. Öte yandan İstanbul boğazını karayolu ile geçerek iki kıta arası yolculuğu 100 dakikadan 15 dakikaya indirmesi plan edilen AvrAsya Tüneli amacıyla ise 2016 senesinın Ekim ayı şeklinde belirtiler takvim 2017 senesinın ilk çeyreği şeklinde öngörüldü.

Türkiye’nin ulaşım ağındaki çehresini değiştirecek milyar dolarlık iki projenin yapım aşamasındaki son haline dair merak edilenleri Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü ve Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü açıkladı.

Karayolları Genel Müdürlüğü Avrupa ve Asya kıtalarını İstanbul Boğazı üstünde üçüncü kez birleştirecek bulunan ‘Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde süratle devam eden inşaat çalışmalarının yüzde 80 oranında tamamlandığını açıkladı. Avrupa yakasında Sarıyer’in Garipçe köyü ile Anadolu yakasında Beykoz’un Poyrazköy semtinde yer alması beklenilen köprü 8 şeridi karayolu 2 şeridi ise raylı sistem amacıyla ayrılan ve kıyı açıklıklarıyla eş güdümlü toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olacak bulunan toplamda 10 şeritli olacak. Avrupa yakasında Garipçe köyündeki kulenin yüksekliği 322, Anadolu yakasında Poyrazköy kesimindeki kulenin yüksekliği ise 318 metreyi bulacak. 3. Köprü, ayak yüksekliği ile de dünyanın en büyüğü olacak. Köprü üstündeki raylı sistem, Edirne’den İzmit’e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul Metrosu ile birleşik edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yapımı vakitn 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak.

3-koprunun-acilis-tarihi-askiya-alindi-7821335_1267_m[1]

BUGÜNE KADAR NELER YAPILDI?

En ağırı 923 ton bulunan 59 çelik tabliyeden 36’sının montaj ve kaynak işlemleri sona erdi. 36 çelik tabliyelerinin montajının tamamlanmasıyla eş güdümlü iki yakanın birleşmesine 535 metre kalmış oldu. 75 milyon m³ kazı, 38 milyon m³ dolgu çalışması yapılmış, 19 adet viyadük, 159 adet menfez, 25 adet altgeçit/dere köprüsü ve 19 adet üstgeçit tamamlanmıştır. 16 adet viyadük ile 19 adet altgeçit/dere köprüsü ve 28 adet üstgeçitte betonarme imalatlar yapılmakta, ilaveten 26 adet menfez ile Riva ve Çamlık tünellerinde çalışmalar sürdürülmektedir. (Riva giriş ve çıkış ile Çamlık çıkış portalları tamamlanmış, Riva tüneli kazı işleri tamamlanmıştır. Tünel imalatları detaylı aşamalarda devam etmektedir.) “Yap, işlet, devret’ modeliyle gerçekleştirilecek. 3 milyar dolar yatırım bedeline sahip projenin yapım dahil işletmesi, 10 sene 2 ay 20 günlük vakit ile IC İçtaş – Astaldi JV tarafınden yapılacak ve bu vakit sonucunda Ulaştırma Bakanlığı’na devir edilecek.

ANA KABLO BİLEZİKLERİ VE HALAT İMALATLARI DEVAM EDİYOR

Henüz esası atılmadan detaylı sivil toplum kuruluşlarının yapımına karşı çıktığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylı Boğaziçi Geri Görünüm İmar Planı yargı kanalı ile iptal edilmiş olup yenilenen İmar Planı imzalanarak yürürlüğe girmiş olup köprünün yapımına engel teşkil edecek hiçbir bir yargı kararı bulunmadığını açıkladı. Hizmet amacıyla net bir tarih verilmeyen bildirimde ise; “Ana kablo bilezikleri ile askı halatlarının imalatı halen devam etmektedir. Yapım işleri halen devam bulunan Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim köprüsünün mümkün bulunan en kısa vakitte tamamlanarak hizmete açılması hedeflenmektedir” denildi.

BAĞLANTI YOLLARINDA DA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Kuzey Marmara Otoyolu projesi kapsamında dört kez bağlantı yolları ihalesi ertelenen ve sonrasında netlik kazanan rotada de çalışmalar nettisiz devam ediyor. Köprü ile Silivri Kınalı, Çanakkale Savaştepe ve İstanbul – İzmir Otoyolu birleştirilecek ve komşu şehirlere ulaşım zamanı azalacak. Kuzey Marmara Otoyolu’nun geçeceği ana güzergah belirlenmiş olup, söz hususu güzergah dahilinde, Anadolu yakasında yer alan ilk otoban çıkışı Beykoz’da, 2. otoban çıkışı ise Riva’da olması bekleniyor.

AVRASYA TÜNELİ 2017’DE

Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM)’den alınan bilgi kapsamında Kazlıçeşme-Göztepe hattında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen AvrAsya Tüneli Projesi’nde de çalışmalar bütün süratiyle sürüyor. 19 Nisan 2014 senesinde yapımına başlanan tünelin 2017 senesinın ilk çeyreğinde hizmete girmesi bekleniyor.

NELER YAPILDI?

Proje amacıyla hususi şeklinde tasarlanan Tünel Açma Makinesi (TBM) ile yapılan kazı çalışmaları tamamlanarak Asya yakasından başlayan tünel kazısı Avrupa yakasında sona erdi. Doğu tarafı ve Batı Yönü NATM tünel kazıları tamamlandı.Toplam bin 672 bilezikten oluşacak AvrAsya Tüneli mümkün büyük bir depremde tünelin dayanıklılığını çoğaltmak amacıyla, iki ayrı noktada hususi sismik conta monte ediliyor. İlk sismik contanın montajı, 852’nci metrede tamamlandı. İkinci conta ise bin 380’nci metrede monte edildi.

3 ANA BÖLÜMDEN OLUŞAN PROJEDE YAPILACAKLAR

Avrupa Yakası Yol ve Kavşak Düzenlemesi şeklinde tariflenen birinci kısımda 5,4 km’lik kıyı yolu Kazlıçeşme’ye kadar 6 şeritten 8 şeride çıkarılacak, aşağı yukarı 1,5 km kısım yer kotunun altına alınacak, kavşak düzenlemeleri ve yan yollar yapılacak. Tünelin boğaz geçişi şeklinde tariflenen ikinci evresinde da 5,4 km tünel açma teknikleri uygulanacak.

Üçüncü kısım yani Asya Yakası Yol ve Kavşak Düzenlemesinde ise D-100 karayolunun 3 bin 800 m’lik alanında (Göztepe’ye kadar) yol ve kavşak düzenlemesi ile sahip olunan yol 6 şeritten 8 şeride çıkarılacak. Öte yandan bildirimde Asya ve Avrupa yakasında yol genişletme ve sanat yapılarının inşaatının devam ettiği belirtildi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR