4 Saatlik Yol 4 Dakikaya Düşecek

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, geçmişte başladığı projeleri bir bir tamamlıyor. 3’üncü köprünün son tabyası yerine yerleştirildikten kısa bir vakit sonra, 21 Nisan’da İzmit Körfez Geçişi Köprüsü’nün de son tabyası yerine yerleştiriliyor. Hürriyet’e hususi açıklamalar yapan Bakan Binali Yıldırım, bugüne kadar uygulanan ulaşım yollarının ülkeye vakit ve yakıt tasarrufu bakımından mühim katkılar sağladığını belirterek, “Bölünmüş yollarda yalnızca bir senede vakit ve yakıttan elde edilen tasarruf 16 milyar lirayı aştı. Karayollarına son 10 senede ortalama senelik 15.5 milyar lira harcandı, karayollarına harcanandan çoğunu geri ödedi. İzmit Körfez geçişi ile Körfez etrafında 4 saat vakitn yol, 4 dakikaya düşecek” dedi. Bakanlığın durumu hazırda devam eden 7 dev projesi ile alakalı olarak Bakan Yıldırım şunları söyledi:

İSTİHDAM DEPOSU OLDU

“Türkiye’de ulaşım bölümünde inşaatı devam eden projelerin mühim bir alanı dünyanın en büyük projeleri arasında yer alıyor. 3. Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul-İzmir Otoyolu ve Körfez Geçiş Köprüsü, AvrAsya Tüneli, İstanbul Gebze Halkalı Banliyö Hatları, Ovit Tüneli ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projeleri tamamlandıklarında sağlayacağı ekonomik ve sosyal yararlarının yanı sıra inşaatları devam eder iken de bölgelerine ve ülke ekonomisine fazla mühim katkılar var. Bu projeler, resmen istihdam deposudur. 7 dev projenin ekonomik tesir analizlerine bakıldığında, sağladıkları katkı senelik aşağı yukarı 8.6 milyar lirayı buluyor. Bu projelerimizde, işçisinden, ofis personeline ve mühendisine kadar toplam çalışan adedi 65 bin 500 kişidir. İstihdam edilenlerin mühim bir alanı vasıflı işçi ve ofis personelidir. Hem de 2 bin 112’si de mühendistir. Ortalama 4 kişilik aileyi ele alırsak 262 bin şahsa ekmek kapısıdır. Bu sasenear yalnızca inşaatları devam eder iken sağladıkları ekonomik sayısal değeri ve istihdamı gösteriyor. Bu projeler hizmete alındıklarında sağlayacakları ekonomik katkı ve istihdam fazla oldukça yüksek olacak. Sadece 3’üncü Havalimanı hizmete açıldığında 210 bin şahsa istihdam sağlayacak.

4-saatlik-yol-4-dakikaya-dusecek_x_8356118_9926_z1[1]
BÖLGEYE KATKISI BÜYÜK

İnşaatı devam eden dev projelerde çalışan maaşları, yiyecek, giyecek giderleri, vasıta gereç ve malzeme gereksinimleri gibi gider kalemleri mühim yer tutuyor. Bu gereksinimlerin büyük bir alanı bölge esnaflarından karşılanıyor. Çalışanlar, inşaatların devam ettiği yakın yerlerde ikamet ediyorlar ve aldıkları maaşları da tekrar o bölümde harcıyorlar. Son 13 senede ulaşım ve iletişimde mühim adımlar atıldı. 253.3 milyar liralık yatırım yapıldı. Doğaya, tarihi dokulara zarar vermemek amacıyla vakit ve para kayıplarını öneme almıyoruz ve bu dokuları korumaya gayret ediyoruz. İstanbul’da Atatürk Havalimanı, 3. Havalimanı, 3. Köprü ve İzmit Körfez Geçişi arasındaki yolda etraf ve tarihi koruma kaygısıyla 37 viyadük yaptık.

3. HAVALİMANI

İlk etabı 2018’de bitecek

İhnalede 25 senelik kira bedeli amacıyla en yüksek teklifi, 22 milyar 152 milyon Euro artı KDV ile Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu vermişti. Yatırım maliyeti ve senelik kira bedeli toplamı 33 milyar Euro’yu geride bıraktığımız bir proje olarak, bugüne kadar Türkiye’de yapılmış en büyük proje olma hususiliğine de sahip. Yapımı bitirildiğinde dünyanın en büyük havalimanı olacak ve bölge ülkelerine de hizmet veren mühim bir aktarı merkezi olacak. 1.1 milyar Euro senelik kira geliri ve 200’ü aşkın uçağın aynı anda yolcu alabileceği 1.5 milyon metrekarelik terminali olacak. 2018 senesinde ilk etabı tamamlanarak hizmete alınacak.
* Taşeronlar dahil toplam çalışan adedi: 13.000
* Fiziksel ilerleme: Yüzde 14
* Bugüne kadar uygulanan yatırım: 1.5 Euro (5 milyar lira).
* Proje tamamıyla bittiğinde direk istihdam: 209.525 kişi
* GSMH’ye katkı: Yüzde 4.52
* Yolcu adedi: 100.000 milyon

YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ

10 şeritli köprüde sona yaklaşıldı

Yavuz Sultan Selim Köprüsü, sarfedilen teknik ve malzeme, taşıyıcı sistemler bakımından çoğu hususiliği ile dünya mühendislik tarihine geçecek. Taşıyıcı sistemi, asma köprü ile gergin eğik askılı köprünün birleşimi olarak ‘hibrid köprü’ olarak tasarlandı. Üzerinde, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er karayolu şeridi ile ortada 2 trenyolu şeridi olmak üstünde toplam 10 şeride sahip. Köprü genişliği 59 metre. Bu da dünyanın en geniş asma köprüsü ünvanını getiriyor. Kule yüksekliği 322 metre ve bu rakam da dünyada bir rekor. Açıklığı 1408 metre olmak üzere toplam boyu 2 bin 164 metre ve bu hususiliği ile de ‘üstünde raylı sistem tespit edilen dünyanın en uzun asma köprüsü’ ünvanını kazanacak.
* Yatırım maliyeti: 2.5 milyar dolar.
* İstihdam: 6 bin kişi
* İnşaatın bölgeye senelik ekonomik katkısı: 1.75 milyar TL

İSTANBUL-İZMİR OTOYOLU

Son tabya 21 Nisan’da

İstanbul-İzmir Otoyolu projesi ortamında yapımı devam eden İzmit Körfez Geçişi Köprüsü, en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında dünyada 4. sırada yer alacak. 21 Nisan’da yapılacak törenle son tabyası konulacak köprü, mayıs ayında hizmete açılacak. 4 saatlik körfez etrafı yolu köprü ile 4 dakikaya inecek.
* İzmit Körfez Geçişi projesinin maliyeti: 6.3 milyar dolar.
* Toplam istihdam: 7 bin 918 kişi
* Çalışan maaşları, vasıta gereç giderleri ve imalat giderlerin senelik toplamı: 375 milyon TL.

İSTANBUL GEBZE HALKALI BANLİYÖ HATLARI

2018 senesinde hizmete girecek

Projenin iki sene sonra tamamlanarak hizmete girmesi bekleniyor.
* Maliyeti: 1.042 milyar Euro.
* Toplam İstihdam: 829 kişi
* Projenin bölgeye senelik ekonomik katkısı: 500 milyon TL

AVRASYA TÜP GEÇİŞİ PROJESİ

Geri sayım başladı

Marmaray’ın ikizi tespit edilen AvrAsya Tüp Geçişi Projesi, dünyada deniz altından en derinden geçecek tünel olacak. 2016 sonucunda hizmete alınacak.
* Toplam uzunluğu 14.6 km
* Deniz altı uzunluğu: 3.4 km
* Toplam istihdam: 1800 kişi
* Bölgeye senelik ekonomik katkısı: 560 milyon TL
* Zaman tasarrufu: 52.000.000 saat/sene
* Yakıt Tasarrufu: 160.000.000 TL/sene (38 milyon litre yakıt)
* Çevresel Katkı: 82.000 ton emisyon miktarında azalma
* Devlet Geliri: Projede, vasıta geçiş ücretlerinden elde edilecek gelirin paylaşımı yardımıyla senede aşağı yukarı 100 milyon TL devlet geliri sağlanacak.

BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU

En büyük üçüncü proje olacak

Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum projelerinden sonra her üç ülkenin gerçekleştirdiği üçüncü büyük proje olacak. Boğaz Tüp Geçişi (Marmaray) projesi ve BTK Demiryolu projesi bitirildiğinde Asya’dan Avrupa’ya, Avrupa’dan Asya’ya fazla büyük hacimde taşınabilecek yüklerin mühim bir bölümü Türkiye’de kalacak. Türkiye, uzun vadede milyarlarca dolar taşıma geliri elde edebilecek. Hat işletmeye alındığında 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşıyabilecek. 2034 senesinde ise söz hususu proje hattı üstünde 3 milyon yolcu ve 17 milyon yük taşıma kapasitesine çıkılması ön görü ediliyor.
* Toplam istihdam: 8 bin 237 kişi
* Projenin bugüne kadarki ekonomik katkısı: 988 milyon TL

OVİT DAĞI GEÇİDİ

Rize ile Erzurum’u kavuşturacak

Rize-Erzurum arasındaki karayolunun İkizdere-İspir mevkiinde tespit edilen Ovit Dağı Geçidi karayolu tüneli ile geçiliyor. Çift tüp olarak inşa ediliyor. Uzunluğu 14.7 kilometre olacak. Tamamlandığında Türkiye’nin en uzun, dünyanın ikinci uzun tüneli olacak.
* Toplam maliyet: 719 milyon TL
* İstihdam: 600 kişi
* Bölgeye senelik ekonomik katkısı: 60 milyon TL.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR