50 Liranın Altındaki Borçların Tamamı Silindi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Maliye Bakanı Naci Ağbal Genel Kurul’da görüşülen “Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Tasarısı” yani vergi affı düzenlemesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Maliye Bakanı Naci Ağbal yüzbinlerce bireyi ilgilendiren alacakların tekrar yapılandırmasının detaylarını açıkladı. Ağbal, alacakların tekrar yapılandırılması yasau kapsamında 6,3 milyon bireyin borcunu yapılandırabileceğini ifade etti ve vergi dairelerine 50 liranın altında borcu bulunanların borçlarının tamamıyla silineceğini ifade etti.

Bakan Ağbal’ın konuşmasından notlar;

Çarpıcı olması yönünden bilhassa 6,3 milyon borçlu arasında 3,9 milyon vatandaşımızın Motorlu Taşıtlar Vergisi var. Bunların bir fazlası esasen bin liranın aşağısında, bu yüzden vatandaşlarımıza rica ediyorum bu borçları ödesinler. Geniş bir kitle düzenlemeden yararlanacak. Trafik cezası bulunan tüm vatandaşlarıza sesleniyorum. Bunların da taksitle ya da yapılandırılarak ödenmesi gerekiyor.

3,9 milyon vatandaşımızın borcu bin liranın altında. Bu da şunu gösteriyor; bizim yapılandırdığımız alacaklar bin liranın altında alacaklardan oluşuyor. Karayollarından usülsüz geçişlerden ötürü kesilen cezalar var. Bu cezalar da taksitle ödenebilecek.

milyonlari-ilgilendiren-gelisme-borclarin-tamami_x_8675284_6684_z7[1]

Öğrenim kredisi alıp da öğrenim kredisini ödemeyen 580 bin öğrenci var. Bu öğrencilerimize seslenmek istiyorum, bu borçlarını da fazla oldukça düşük tutarda ve taksitle ödeme hakkı verilecek. Belediyeye ait bulunan borçlar da yapılandırılacak. Emlak Vergisi borçları, Çevre Temizlik Vergisi borçları var. Bunlar herkezin bildiği borçlar. Belediyelere Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi borçları bulunanlar yararlanabilecek.

“50 TL’NİN ALTINDA TÜM BORÇLAR SİLİNECEK”

Borç var ama fazla düşük örneğin 50 TL. Bu tutar 50 TL altındaysa biz bu borçları siliyoruz. Yani 29 milyon dosyada borç silinecek. Kanun kapsamındaki alacaklar büyük miktarda 1.000 TL altında. 2011 seneından önceki dönemlere ait borçlarından kesinlikle vatandaşlarımız kurtulacak. 1.2 milyar liralık bir kamu alacağından vazgeçiyoruz.

Tarımsal hedefli kooperatiflerin Tarım Bakanlığından aldığı kredi var. Bakanlığa bulunan borçlarını yasa kapsamında tekrar yapılandırabilecekler. Bir kere 5 senelik taksitlendirme ve senede 1 kez ödeme basitliği getirdik. 5 senelik vakit içerisinde rastgele bir faiz almayacağız.

Kendi üyelerinden alacakları var. Benim kooperatife borcum var. Kanundan yararlanabilecek miyim? Evet yararlanabileceksiniz.

OSB’ler amacıyla de tekrar yapılandırma geliyor. Orman köylüleri amacıyla de 5 sene taksitlendirme, senede 1 kez ödeme basitliği ve faiz uygulanmadan borç ödeme basitliği getirdik.

“4 AY İÇİNDE GELİR TESTİ YAPTIRIN”

Geniş toplum kesimleri amacıyla meslek teşkilatı üyelerimizin meslek kuruluşlarına bulunan borçlarımızı tekrar yapılandırıyoruz. Yeniden yapılandırma yasa kapsamında sosyal emniyet kurumuna bulunan borçlar da mühim bir nokta. 3 milyon işveren var borcu bulunan.

Bunların 57.4 milyar lira borcu var. Toplam GSS ile 67 milyar lira ediyor. Bu prim borçları da yapılandırılıyor. Bu kapsamda sigorta, işsizlik sigortası, emeklilik, genel sıhhat sigortası, idari para cezaları yer alıyor.

GSS bulunan ve şimdilik gelir testi yaptırmayan vatandaşlarımıza bu yasa kapsamında değişik alternatifler sunuyoruz. Kanun yayınlandıktan sonra ay başından yani eylül ayından itibaren 4 aylık vakit içerisinde gelir testine başvururlarsa asgari ücretin 1/3’ünden az çıkarsa tüm sıhhat sigortası primlerini sileceğiz.

Gelir testini yaptırın. Devlet şeklinde biz sizin tüm sıhhat harcamalarınızı karşılıyoruz. Müracat yapılmayınca oldukça yüksek bir gelir aldığını düşünerek primi yüksek sayıyoruz.

Geliri asgari ücretin 1/3’ünden oldukça yüksek tam GSS ödemek mecburiyetinde değil.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR