90 Ürünün Satışını Yasakladı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Muhsin Dere, bu sene uygulanan kontrollerde ideal olmayan belirleme edilen 90 endüstri ürününün insan sağlığı, can ve mal güvenilirği yönünden tehdit meydaan getirdiği gerekçesiyle pazara arzının yasaklandığını bildirdi.

Dere, 2015 senesi ortamında genel müdürlükleri yönünden uygulanan kontrol ve bilgilendirme hareketlerini AA muhabirine değerlendirdi. Türkiye çapında 12-18 Ekim tarihlerinde Ürün Güvenliği Haftası kapsamında etkinlikler gerçekleştirildiğini bildiren Dere, bu kapsamda bütün illerde düzenlenen konferans, panel, toplantı ve okul ziyaretleriyle toplumun her kesimine ürün güvenilirğinin öneminin anlatıldığını söyledi.

61 BİN 157 ÜRÜN DENETLENDİ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının aralarında asansör, elektrikli ev aletleri, gaz yakan cihazlar, makineler, sınai ve tıbbi gaz tüpleri gibi ürün kümeleri belirleme edilen endüstri mamüllerinin piyasada kontrolünü yaptığını, bu mamüller arasında teknik mevzuata ideal olmayanlara detaylı yaptırımlar uyguladığını izah eden Dere, şu şekilde devam etti:

“Bakanlığımız, kontrollerde risk analizi tekniği ile belirleme ettiği mamüllere ağırlık vermektedir. Hem de ‘Alo 130-Ürün Güvenliği Şikayet Hattı’ ile bakanlık internet sayfasında yer alan ‘Ürün Güvenliği Şikayet Formu’ üzerinden uygulanan şikayetler de kontroller amacıyla kullanılmakta ve şikayet sahibine kontrolin neticesine dair bilgi verilmektedir. 2015 senesinde uygulanan kontrollerde 61 bin 157 değişik marka ve modelde ürün denetlenmiş olup, bu mamüllerin 11 bin 775’i ideal olmayan bulundu. Bu mamüller arasında düzeltilebilir mahiyette belirleme edilen 5 bin 248 ürünün yapımcılarına ise revizyon amacıyla vakit tanındı.”

bakanlik-90-urunun-satisini-yasakladi-7798781_x_5861_o[1]

90 ÜRÜNÜN PİYASAYA ARZINA YASAK

Denetimler kapsamında ideal olmayan belirleme edilen mamüller ile ilgili toplatma ve pazara arzının yasaklanması gibi yaptırımlar uygulandığını altını çizen Dere, “Uygunsuz belirleme edilen mamüller arasında insan sağlığı, can ve mal güvenilirği yönünden tehdit meydana getiren 90 ürünün pazara arzı yasaklandı, bu mamüllerden oldukça evvel pazara arz edilenlerin ise toplatılmasına karar verildi. Yine bu vakitçte belirleme edilen ideal olmayanluklar amacıyla 6 bin 220 lira idari para cezası uygulandı” dedi.

Bakanlık yönünden uygulanan kontrollerde test ve muayeneye gönderilmesine karar verilen, güvenilir olmadığı, insan sağlığı, can ve mal güvenilirği yönünden tehdit meydaan getirdiği anlaşılan mamüller ile ilgili mevzuatta gösterilen işlemleri tamamlanan 53 değişik ürünün yapımcısi, ithalatçısı, marka ve model verilerinin bakanlık internet sayfasından kamuoyuyla paylaşıldığının altını çizen Dere, söz hususu marka, model ve yapımcı verileri belirleme edilen mamüllerin, yapımcısine iade edilmesi ve kullanılmamasının gerekliliğini kaydetti.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR