AB, Türkiye’ye Mali Yardımda Kesintiye Gidecek

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye-Almanya ilişkilerinde yaşanan gerginlikliklerin sonrasında Ankara üstündeki baskıyı yükseltmek amacıyla ekonomik tedbirleri döneme sokan Almanya, Avrupa Birliği nezdinde de girişimlerde bulunuyor. DW Türkçe’nin haberine göre Berlin’in girişimleri neticesinde Avrupa Birliği, Türkiye’ye mali yardımda kesintiye gitmeye hazırlanıyor.

AB’NİN TÜRKİYE’YE 4,4 MİLYAR EURO YARDIM PLANI VAR

Deutsche Welle Türkçe’nin diplomatik kaynaklardan edindiği verilere göre, Türkiye’ye 2014-2020 yılları arasında aşağı yukarı 4 milyar 450 milyon euro yardımda bulunmayı planlayan AB, son ilerlemelerin sonrasında sonbaharda gerçekleştireceği ara değerlendirme toplantısında bu kaynakta kesintiye gitmeye hazırlanıyor.

Kısaca “IPA II” olarak adlandırılan, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın ara değerlendirme toplantısının, Eylül ya da Ekim ayında yapılacağını bildiren AB diplomatik kaynakları, toplantı sonrasında bu kaynakta birkaç yüz milyon euroluk kesinti yapılmasını beklediklerini ifade etti.

Nihai rakamın, AB Komisyonu’nun gerçekleştireceği değerlendirmelerin sonrasında netleşmesi bekleniyor.

AMAÇ HÜKÜMET ÜZERİNDEKİ BASKI

Almanya, aralarında gazeteci ve insan hakları aktivistlerinin de varolduğu 10’dan çok vatandaşının Türkiye’de tutuklanması sebebiyle geride bıraktığımız ay Türkiye siyasetini sertleştirmiş, AKP hükümeti üstünde ekonomik baskı oluşturacak bir dizi tedbir açıklamıştı. Merkel hükümeti, bu kapsamda AB mali yardımlarının da gözden geçirilmesini, bunların sınırlandırılmasını talep etmişti.

Diplomatik kaynaklar, AB’nin Türkiye’ye gerçekleştirmeyi öngördüğü aşağı yukarı 4 milyar 450 milyon euroluk desteğin, 2014 senesinde AB ile Türkiye arasında imzalanan çerçeve anlaşmaya göre aktarıldığını, fakat bu anlaşmada aday ülke Türkiye’de demokrasinin, insan haklarının gerilemesi halinde mali yardımların askıya alınmasını öngören bir maddenin bulunmadığına ilgi çekti.

Ancak AB’nin, mali desteğin Türkiye’nin üyeliğe hazırlanması amacıyla öngörüldüğü, son dönemde yaşanan ilerlemeler sebebiyle ise bu kaynağın kullanılabileceği alanların azaldığı tespitinden hareketle kesintiye gitmeyi planladığı belirtiliyor.

Türkiye’nin “sağlanan fonları absorbe etme kapasitesine sahip olmadığını” ifade eden diplomatlar, AB iç tüzüklerinin bu halde mali kaynakta kesintiye gidilmesine imkân sağladığını vurguluyor.

TÜRKİYE, AB STANDARTLARI YÖNÜNDE GİTMİYOR

AB kaynakları, IPA II fonlarının Türkiye’nin AB standartlarına yakınlaşması, hukuk devleti, yargı bağımsızlığı, basın özgürlüğü gibi değerlerinin geliştirilmesi ve kamu kurumlarının bu yönde kapasitesinin geliştirilmesi hedefiyle verildiğine ilgi çekerken, “Bu yönde gitmeyen bir Türkiye’ye bu mali kaynak verilemez, verilemiyor” vurgusunu yaptı.

Bir AB yetkilisi, Türkiye’ye demokrasi ve yönetişim ile hukukun avantajı ve esas haklar amacıyla toplam 1 milyar 581 milyon 400 bin euro mali yardım öngörüldüğünü anımsatırken, “Örneğin bu mali destekle yargı reformu, hakim ve savcıların eğitimi gibi demokratik hukuk devletinin güçlendirilmesi hedefiyle kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi öngörülüyordu fakat Türk Hükümeti’nin bu alanda ilgisi azaldı” dedi.

ALMANYA KOPUŞ İSTEMİYOR

AB’nin Türkiye’ye mali yardımlarda kesintiye gitmesine imkân verebilecek bir diğer yol ise üyelik müzakerelerin kesilmesi.

Ancak AB kaynakları, bu tür bir yola gitmeyi, Almanya’nın da AB Komisyonu’nun da istemediğini vurguluyor.

Alman hükümeti, atılacak adımların AKP hükümeti üstünde etkide bulunmasını, demokrasi, hukuk devleti, insan hakları, basın özgürlüğü gibi alanlarda pozitif adımlara yol açması beklentisini taşıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de yaptığı son açıklamada, Türkiye’de AB sürecini destekleyen kesimlerin hayal kırıklığına uğratılmaması gerekliliğini vurgu yapmıştı.

Merkel, “Türkiye yalnızca Erdoğan’dan ve hükümetinden oluşmuyor. Ülkenin nerdeyse yüzde 50’sinin referandumda “Hayır” dediğini unutmamalı. Ve onların da bizden beklentileri var” olarak konuşmuştu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR