ABD Küba büyükelçiliğini yaz sonu açıyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

ABD Başkanı Barack Obama, Küba ile diplomatik ilişkilere adeta başlama kararı aldıklarını belirterek, Havana’daki büyükelçiliğin yine açılacağını söyledi.

Obama, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile eş güdümlü Beyaz Saray’da kameraların karşısına geçerek, konuyla alakalı açıklama yaptı.

ABD’nin 54 senesi aşkın vakit evvel, Soğuk Savaş’ta, Havana’daki büyükelçiliğini kapattığını anımsatan Obama, “Bugün ABD’nin resmi şeklinde Küba ile diplomatik ilişkileri yine kurma ve karşılıklı şeklinde büyükelçilikleri açmada mutabık kaldığını duyuruyorum. Bu, Küba hükümeti ve halkıyla ilişkilerin normalleştirilmesi çabalarında ve Amerika’daki komşumuzla yeni bir sayfa açmada tarihi bir ismim” ifadesini kullandı.

Obama, Küba’ya yönelik uzun vakitdir var bulunan politikalarının işe yaramadığını ve demokrasiyi desteklemek yerine Küba’yı izole ederek ters tesir yarattığını belirterek, günümüz ismimın geçmişe hapsolmamak gerekliliğini gösterdiğini bildirdi.

“Değişim budur”

“Bu yaz sonuna doğru, Bakan (John) Kerry, Havana’ya resmi ziyarette bulunarak, Amerikan bayrağını büyükelçiliğimizde göndere yine çekecek” diyen Obama, bunun simgesel bir ismim manasına gelmediğini, bu değişimle Küba hükümeti, halkı ve sivil toplumuyla ilişkilerin artırılacağını kaydetti.

Obama, “Bir sene evvel bayrağımızın orada dalgalanması belki imkânsız görünüyordu. İşte değişim budur” dedi.

İki ülke halkının ilişkilerde gelişmeye hazır olduğunu, şimdi sıranın ABD Kongresi’ne yaklaştığını ifade eden Obama, Küba’ya ambargonun kaldırılması davetinde bulundu.

Obama, Küba ile birtakım konularda ciddi değişikliklerin da devam ettiğini, ABD’nin, ifade özgürlüğü ve demokrasi gibi konularda sesini yükseltmeye devam edeceğini anımsattı.

ABD’nin, Küba’daki büyükelçiliğinin 20 Temmuz’da tesirnliğe girmesi bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin ise oldukça sonra Havana’ya giderek resmi açılışı gerçekleştireceği belirtiliyor.

İki ülke, Obama’nın, geride bıraktığımız senenin Aralık ayında Küba ile ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik tarihi açıklamasının sonrasında büyükelçilikler konusunu müzakere etmeye başlamıştı.

Yarım yüzsenedan sonra ilk kez 11 Nisan’da bir ABD Başkanı ile Küba Devlet Başkanı yüz yüze görüşme yapar iken Obama yönetimi, 14 Nisan’da da Küba’yı teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarma kararı almıştı.

ABD ve Küba, 1961’de kesilen diplomatik ilişkileri yine tesis etmenin koşulları üstünde aşağı yukarı altı aydır görüşmelerde bulunuyordu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR