Abonelere Ödenen Kayıp Kaçak Bedeli Miktarı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Özellikle büyük oranda elektrik çeken endüstri tesislerinin ve işletmelerin milyonlarca liralık kayıp-kaçak bedeli tahsilatı yaptığı belirtildi. Yüzlerce dava sürdüğü amacıyla tahsilatın yüz milyonları bulması bekleniyor.

KAYIP KAÇAK BEDELİNİN FATURADAN GERİ ÖDENMESİ KABUL EDİLMEDİ

Meclis’te tespit edilen Elektrik Piyasası Yasası’nda farklılık yapan yasa öneriyinde, dağıtım şirketlerinin abonelerine ödediği kayıpkaçak bedelinin elektrik tarifelerine yansıtılmasını öngören bir maddenin de yer alması gündeme geldi. Madde üstünde çalışma yapıldı fakat planlama öneride yer almadı.

Ankara’da enerji yönetiminden ve sektörden aldığı bilgiye göre yasa çalışması esnasında 21 elektrik dağıtım bölgesinden, abonelerine, kayıp-kaçak kapsamında iade ettikleri tutarları hesaplaması istendi. Habertürk’ten Olcay Aydilek’in haberine göre; dağıtım şirketleri, tek tek hesaplama yaptı.

itiraz-eden-iyi-kazandi-vatandasi-cebi-para-doldu_x_8410530_3675_z2[1]

DAVA İDARİ YARGIDA

Teklife göre elektrik dağıtım tarifeleri; dağıtım sistemi yatırım harcamaları, sistem işletim maliyeti, teknik ve teknik olmayan kayıp maliyeti, kesme-bağlama hizmet maliyeti, sayaç okuma maliyeti gibi bedellerden oluşacak. Meclis’te tespit edilen yasa öneriyi uyarınca elektrik tarifelerine dair şeklinde açılan davalara, adli yargı ve tüketici hakem heyetleri yerine idari yargı bakacak. Sektör uzmanları, bu planlamanin devam eden davaları etkilemeyeceğini belirttiler.

Geçtiğimiz ay ihracatçı bir firma, Gediz Elektrik Perakende Satış A.Ş.’ye (Gediz Elektrik) açtığı davayı kazanarak meşru faizleriyle eş güdümlü geriye dönük toplam 614 bin 860 liralık kayıp-kaçak bedelini iade almaya hak kazandı. Mahkeminin bu kararı Türkiye’de bu hususta bugüne kadar verilmiş en yüksek kayıp- Kaçak iadesi bedellerinden biri şeklinde kabul ediliyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR