AB’yi Eleştirdi Türkiye’ye Sahip Çıktı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Almanya Başbakanı Angela Merkel, sığınmacılar hususu ile ilgili Türkiye kadar AB’nin de yapması lüzumlu bulunanlar olduğunu söyledi. Türkiye’ye vaat edilen mali yardımı savunan Merkel, sığınmacı krizinin aşılması amacıyla söz hususu yardımın lüzumlu olduğunu vurguladı.

“AVRUPA BİRLİĞİ NE YAPTI?”

Partisi Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) Rheinland Pfalz eyaletinin başkenti Mainz’da düzenlediği yeni sene resepsiyonunda konuşan Merkel, “Türkiye 2 milyondan çok sığınmacıyı kabul etti. Peki, 500 milyondan çok nüfusu bulunan Avrupa Birliği ne yaptı?” diye sordu.

TÜRKİYE’YE YAPILAN ELEŞTİRİLERE YANIT VERDİ

Partisinin Rheinland Pfalz ilçesinde uygulanan toplantısı ardından basının sorularını cevaplayan Merkel, Türkiye’ye yönelik uygulanan sığınmacılar hususu ile ilgili yeteri kadar etkin olmadığı yönündeki eleştirilere cevap verdi.

“HENÜZ 3 MİLYAR EURO YARDMIN NASIL YAPILACAĞINI KARARLAŞTIRMADIK”

Merkel, “AB komisyonunda Türkiye’ye sığınmacılar hususu ile ilgili yetersiz kaldığı eleştirisi yapıldı. Siz bu hususta ne düşünüyorsunuz?” sorusunu şu şekilde cevapladı:

“Hatırlatmak isterim ki, AB-Türkiye zirvesi 29 Kasım’da yapıldı. Şimdilik iki ay bile olmadı. Bu arada Noel ve yeni sene tatili vardı. Öncelik ile AB yönünden bakacak olursak, bizler şimdilik anlatılan 3 milyar euro mali yardımın nasıl yapılacağını kararlaştıramadık. Diğer taraftan illegal sığınmacıları nasıl legal duruma getireceğimiz hususu ile ilgili somut bir mekanizma oluşturamadık. Komisyon bir tavsiye getirdi ancak, üye ülkeler yönünden kabul edilmesi gerekiyor. Burada Şubat ve Mart aylarında yapılacak komisyon toplantıları mühim olacak. Şu aşamada Hollanda Türkiye ile bu hususta yoğun şeklinde görüşüyor. Şubat ve marta kadar sığınmacılara yönelik hangi somut projelerin destekleneceği belirlenecek.

ab-yi-elestirdi-turkiye-ye-sahip-cikti_x_8046326_4835_z5[1]

“TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPIYOR”

Türkiye Başbakanı dün bana iki hususta ismim atıldığını söyledi. Bunlardan biri Türkiye’ye Ürdün ve Lübnan’dan gelen Suriyelilere vize uygulanması. Bu mühim bir nokta. Bu ülkelerdeki Suriyeli sığınmacılar çok güç şartlarda bulunuyor. Buradan gelen sığınmacılar Türkiye’ye oradan da Avrupa ülkelerine geçiyorlardı. Vize programı dün yürürlüğe girdi. Tabi ki neticelerini anında göremeyiz. Türkiye Başbakanı ile konuştuğumuz bir başka nokta ise, Suriyeli sığınmacılara çalışma izni verilmesi hususu. Bunun da önümüzdeki zamanlarda olacağını düşünüyorum. Bu yönden bakıldığında Türkiye’nin kararlaştırılan çalışma programında üstüne düseni yapmadığı söylenemez.

“AVRUPALILAR ÖDEVLERİNİ HIZLICA YAPMALI Kİ…”

Biz Avrupalılar da bu husustaki ödevlerimizi kısa sürede yapalım ki, Türkiye’den oldukça çok çalışmasını isteyebilelim. İllegal sığınmacılar hususu ile ilgili alınan sonuçların istenildiği düzeyde olmadığı açık. Bu hususta oldukça çalışmamız lazım. Türkiye, legal şeklinde sığınmacıların alınması hususu ile ilgili ismim atılmadığı prosese bunu yapmayacaktır. Zira Türkiye’ye her gün Suriye’den yeni sığınmacılar geliyor. Türkiye ile 22 Ocak’ta Türk-Alman konsültasyonu olacak. Burada Türkiye Başbakanı ile bu hususları ve Türkiye’deki genel hali detaylı şeklinde görüşme imkanımız olacak.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR