Adana’da Konut Fiyatları Neden Arttı?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Gayrimenkul sektörü kuruluşlarının araştırmasında Türkiye’de daire fiyatlarının en çok arttığı il şeklinde gösterilen Adana’da bu tırmanışın imarlı arsa sorunundan kaynaklandığı bildirildi. Adana odaklı köklü inşaat firması Kulak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve Adana Ticaret Odası Meclis Başkanı Tarkan Kulak, “İmarlı arsa sorunu fiyatları yükseğe doğru tetikliyor. İmara kapalı arsaların açılması bu sorunyı ortadan kaldırır, fiyatları düşürür.” dedi.

“MÜTEAHHİTLER YENİ ARSA BEKLİYOR”

Tarkan Kulak, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) açıkladığı raporda Türkiye’de yüzde 2.15 ile konut fiyatlarının en çok arttığı il şeklinde gösterdiği Adana’da müteahhitlerin, ulusal yönetimlerden yeni konut arsa üretmeleri beklentisi içerisinde olduğunu söyledi. Tarkan Kulak, konut fiyatlarını arttıran en mühim girdinin arsa maliyetleri olduğunu kaydetti.

“İMARLI ALAN YOK DENECEK KADAR AZ”

İnşaat pazarında Türkiye çapında bir duraklama görüldüğünü fakat Adana’da konut çoğu var gibi görülmekle eş güdümlü gerçekten ihtiyacın da giderek arttığını kaydeden Tarkan Kulak, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Adana müteahhitler şeklinde arsa konusundaki sorunlarımız malum. Çünkü ne yazık ki, yeterli konut yapabilmek amacıyla üretilmiş imarlı alan yok denecek kadar az. İmarı açık bulunan kıt arsalar da arz-talep dengesinin de etkisiyle normal değerlerinden çok fiyatlanıyor. Bu da daire fiyatlarının ortalamanın üstünde artmasına sebep oluyor.”

Artan maliyetlerini olası olduğunca müşterilerine yansıtmamaya özen gösterdiklerine ilgi çeken Kulak, “Tabi ki bu da bir yere kadar olası olabiliyor.” diye konuştu.

“EN FAZLA GETİRİYİ SAĞLIYOR”

İmara kapalı bulunan bölgelerin imara açılmasıyla eş güdümlü fiyatların düşme eğilimi göstereceğini ve normal seviyelerine çekileceğini altını çizen Tarkan Kulak, “Daireye sırf konut ihtiyacını karşılayan bir gayrimenkul şeklinde bakmamak gerekiyor. Aynı vakitte günümüzün bilhassa de son dönemlerin en kuvvetli yatırım araçlarından başta geleni. Ekonomik tablolar, gayrimenkulün önümüzdeki süreçte de diğer yatırım araçlarına göre en çok getiriyi sağlayacağını gösteriyor. Bu da Adana’da konuta bulunan isteğin bir diğer boyutu. Fakat bu isteği karşılayacak arsa yok. Tıkanıklık ve fiyat artması de burada başlıyor.” dedi.

PİYASAYI DA İSTİHDAMI DA İLGİLENDİRİYOR

İnşaat sektörünün Türkiye’nin lokomotif sektörü olduğunu ve yalnızca müteahhitlerle konut alıp satanları değil, inşaata direkt ya da dolaylı katkı yapan yüzlerce sektörü ilgilendirdiğini anımsatan Kulak, sözlerini şu şekilde tamamladı: “İnşaat sektörü; boyadan ahşaba, pvc’den demir-çelik sektörüne, tekstilden sıhhi tesisata, yalıtımdan elektriğe kadar yüzlerce kalem girdisi bulunan, bundan dolayı bu sektörler aracılığı ile piyasada canlılık ve para akışı yaşanmasına sebep bulunan lokomotif bir sektör. Aynı vakitte Türkiye’deki en büyük istihdam kaynağı. Arsa sorun sebepiyle, müteahhitlik sektörünün önünün tıkanması ufak esnaftan işçiye kadar her kesime olumsuz yansır. Bu amaçla Adana’da imarlı arsa probleminin bir an evvel halledilmesi beklemekteyiz.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR