Afetlerde doğu ve etkili bilgi akışını sağlayabilecek

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İstanbul’da uçak mühendisi bir girişimcinin öncülüğündeki ekip yönünden tasarlanan ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ARI Teknokent’te ön kuluçka devresinde bulunan mini insansız hava aracı şeklinde da tanınan “quadrotor”, bilhassa afet hemen doğru ve etkili bilgi akışını mümkün kılabilecek kabiliyette tasarlandı.

Yağışlı, tozlu ve sıcaklığın sıfırın altında 30 dereceye kadar düştüğü soğuk havalarda dahi uçma özelliğine sahip “mx4 serisi quadrotor”, benzer hava araçları karşısındaki bu üstünlükleri yardımıyla şuandan detaylı kurum ve kuruluşların da ilgisini çekti.

Bursa’da düzenlenen “Tekstil ve Otomotiv Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları” kapsamında, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde sergilenen hava aracı ziyaretçilerden ilgi görüyor.

İTÜ ARI Teknokent 2015 girişimcisi ve Maxwell Şirketinin Genel Müdürü bulunan uçak mühendisi Orkut Aktaş, bu aracı bilhassa arama kurtarma operasyonlarında kullanılması hedefiyle tasarladıklarını ifade ederek, “Arama kurtarma operasyonlarında neler gerekiyor, ne gibi gereksinimler doğuyor ve biz bunu nasıl çözebiliriz?” sorularının hareket noktalarını oluşturduğunu söyledi.

Aktaş, tasarımın meydana çıkmasının aşağı yukarı bir yıl sürdüğünü, fakat içerisinde sarfedilen teknolojinin 6-7 yıllik bir geçmişinin olduğunu belirterek, şuandan birtakım kurum ve kuruluşların ilgilendiği aracın fiyatının ise 30 bin dolardan başladığını kaydetti.

İTÜ ARI Teknokent Direktörü Arzu Eryılmaz da son 3 yıl boyunda 74 adet projeyi desteklediklerini, bunların arasından 22 şirket çıktığını, bu yıl ise kapasiteyi 2-3’e katladıklarını belirterek, “Sadece bu yıl, geçen 3 yılın desteklenmiş proje miktarını 100’e çıkardık” diye konuştu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR