Afgan Talibanı’nın İran’ı ziyaret ettiği iddiası

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Pakistan’ın güneybatı eyaleti Belucistan’ın başkenti Kuetta’da isminin açıklanmasını istemeyen bir Afgan Taliban komutanını AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Kuetta Şurası Başkanı Mulla Akhter Mansur önderliğinde 11 kişilik bir heyet geçen hafta Tahran’a 3 günlük ziyarette bulundu ve İran Dışişleri Bakanı Caved Zarif ve Devrim Muhafızlar Komutanı General Kasim ile ayrı ayrı temaslarda bulunarak İran’da politik ofis açma ricasında bulundu ve Afganistan’da IŞİD ve Amerikan askerlerine karşı ortak mücadele için yardım istedi” dedi.

Komutan, heyetin 9 haziranda Afganistan’a geri döndüğünü kaydederek, İran hükümetinin Afgan Taliban heyetinin isteğine olumlu yaklaştığını söyledi.

Kuetta’daki Pakistan kaynakları ise ziyaretle ilgili olarak “Evet böyle bir heyetin Tahran’a ziyarette bulunduğunu bizde öğrendik” diye konuştu.

Pakistan hükümetinin Afgan Talibanı’na, Afgan hükümeti ile barış görüşmeleri için çok baskı yaptığını da belirten komutan, “Artık Kuetta Şura diye bir şey yok, hepsi Afganistan’a veya Dubai’ye ya da Katar’a gittiler, Pakistan’daki mekanlar terk edildi” şeklinde konuştu.

Afganistan’da IŞİD tarafına geçen Afgan Talibanı hakkında da konuşan Komutan,” Afgan Talibanı Molla Umer önderliğinde silahlı mücadeleye devam ediyor, barış isteyenler görüşme yapıyor, isyancılar da IŞİD gurubuna katıldılar” dedi.

Öte yandan Afgan Devlet Başkanı Eşref Gani Afgan’ın, Taliban’ın barış görüşmelerine bir an evvel başlaması için Pakistan hükümetine gizli bir mesaj gönderdiği belirtildi.

İsminin gizli kalmasını isteyen Pakistan Dışişleri Bakanlığından bir yetkili ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Afgan Başkanı Gani Dünya Bankasında birlikte çalışmış olduğu yakın bir arkadaşı vasıtası ile Nisan ayının son haftasında Pakistan hükümetine gönderdiği acil mesajında, Afgan Talibanı’nı barış görüşmelerinde masaya oturtma girişimlerinin bir an önce sonuç vermesini istedi, aksi halde onlara karşı müdahalenin yapılmasını istedi, böyle olmaması halinde Pakistan’la olumlu ilişkilerin kurulması yönünde son zamanlarda atılmış olan bütün adımlar üzerinden U dönüşü olacağı ültimatomu verdi” diye konuştu.

Bu mesajı aldıktan sonra Başbakan Navaz Şerif’in 12 mayıs tarihinde Kabil’e resmi bir ziyarette bulunduğunu kaydeden aynı yetkili, “Başbakan Şerif, Gani ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Afgan Talibanı’nın yaptığı bahar mevsimi operasyonu bir an önce durdurma çağrısında bulunarak, Afganistan’ın düşmanı Pakistan’ın da düşmanıdır, bundan sonra Afgan Talibanı’nın faaliyetlerini terör eylemi olarak karşılayacağız” sözlerini hatırlattı.

Başbakan Şerif’e ziyareti sırasında Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Rahil Şerif, Askeri İstihbarat Başkanı Korgeneral Rizvan Ahkter da eşlik etmişti.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR