Altın Fiyatları Neden Düşüyor?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Altın fiyatları son 11 ayın en düşüğünde. Altın 1540 ons doları görerek adeta 12 ay geriye gitti. Altın fiyatlarındaki şaşırtan bu durumunda sebebiyle ilgili çeşitli söylentiler olsada altının bu fiyatta olması gerekir miydi? Neden altın bu kadar çok düşüyor? sorularının yanıtı arayacağımız makalemizde öncelikle altın fiyatlarının son günlerdeki fiyatı ve ani düşüş hakkında kısa bir açıklamada bulunacağız.

Altın Fiyatları Düştü

Altın fiyatları 1600 dolar ons fiyatında seyrediyordu. Özellikle son düşüşün ardından 1610 doları test eden altının Avrupa ve Amerika’dan gelen olumlu verilerle birlikte düştüğü gözlemlendi. 2 günde 50 dolar düşen altın fiyatı 1600 dolardan 1550 dolara kadar geriledi. 1540 doları test eden altın fiyatları ECB Başkanı Draghi’nin açıklamaları sonrası tekrar 1550 dolar ons fiyatına yükseldi. Ancak, uzmanlar altındaki bu düşüşe anlam veremiyor. Güney Kıbrıs’ta yaşanan sorunlar, Güney Kore ve Kuzey Kore arasında çıkabilecek olağan savaş vb. sorunlar altının etkilemiyor. Bu durum için ilginç yorumunu yapan uzmanlar artık altın için kesin bir tahmin yapılamayacağını düşünüyor.

Altın Fiyatları Ne Olacak?

Altın fiyatlarının ne olacağıyla ilgili kesin bir bilgi vermek artık mümkün değil. Uzmanlarda bu konuda ikiye ayrılmış durumda. Kimi uzmanlar altının yükseleceğini söylüyor. Yatırım yapılmasını ve gram fiyatı 89-90 tl aralığında almanın gayet mantıklı olduğunu yorumlarken, bir takım uzmanlar ise altında düşüşün devam edebileceği ve birkaç ay içerisinde 1500 dolar onsu görebileceğini belirtiyor. Altın yatırımı yapmak isteyen yada altın kalıp kalmama konusunda kararsız olanlara tavsiye vermek doğru olmayacaktır. Özellikle böyle bir ortamda altının ne olacağı gerçekten belli olmuyor. Bugün baktığımızda doların yükselirken altınında yükselmesi şaşırtıcı gelişmelerden biri olabileceği gibi dünyada yaşanan olumsuzlukların, krizlerin, savaş vb. durumların altını yükseltmemesi altının artık eskisi gibi güvenilir liman olarak görülmediği olarak tanımlanabilir. Altın için kısa vadede gram 93 tl yi görebileceği ve bu seviyenin altında düşmesinin ise zor olduğu görülüyor. Ancak, yinede altın için kesin konuşmak mümkün olamıyor.

Altın Neden Düşüyor?

Bundan birkaç yıl önce dünyada yaşanbilecek olumsuz bir gelişmede yatırımcılar altına hücum edebiliyordu. Ancak, artık döviz, borsa, fon vb. tüm yatırım araçları özellikle getirilerinden dolayı daha çok yatırım alıyor. Altın fiyatlarının 1900 dolar onsa kadar yükselip adeta balon gibi şişmesininde bir anda bu seviyelere düşmesinde etken olduğunu söylemekte mümkün. Kısa vadede Avrupa ve ABD’de yaşanan olumlu gelişmelerde altın yatırımlarını azaltıyor. Özellikle son dönemde fon alan kişi sayısı ve dünya borsalarına giren yatırımcı sayısını arttırdı. Kısacası yatırımcılar tarafından dünyada gerçekten tehtit olarak görülebilecek bir durum olmadığı düşünülerek altın yatırımları azalıyor. Altın yatırımcıları borsa vb. yatırım araçlarına girerek kar sağlamak ve yatırımlarını bu şekilde değerlendirmek istiyor. İlerleyen aylarda durum tersine döner mi bilinmez. Ancak, şimdilik işlerin değişmeyeceği görülüyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR