Amerika PYD’yi Desteklemeye Devam Edeceğini Açıkladı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

ABD, PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin askeri kanadı YPG’yi desteklemeyi sürdüreceğini açıkladı. ABD’nin bu açıklamasından saatler evvel Başbakan Ahmet Davutoğlu “Oraya giden silahlar bize dönerse vururuz.” açıklaması yaptı.

Hatta bununla da kalınmadı. Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu Rusya ve ABD’nin büyükelçilerini çağırıp uyarılarda bulundu ve “Vururuz.” açıklamasının bir sözden ibaret olmadığını bir kez oldukça telkn etti.

“HER ŞEYE RAĞMEN DESTEK SÜRECEK”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, başkent Washington’da düzenlediği basın toplantısında, mevzu ile alakalı kendine yöneltilen soruları yanıtladı. Kirby, YPG mevzusu ile alakalı Türkiye ile görüşmeleri sürdürdüklerini ve Türkiye’nin bu husustaki kaygılarıni anladıklarını belirterek, “ABD ve 60’i aşkın birlik delegesi ülkeler amacıyla, IŞİD’e karşı mücadelenin mühim olduğunu unutmamak gerek. Bu hususta (Türkiye’nin) duyarlılığını da anlıyorum. Suriye’de, IŞİD’e karşı etkin bir şekilde mücadele eden bu kümeleri ideal bir şekilde desteklemeye devam edeceğiz.” dedi.

“SİLAHLAR SURİYELİ ARAPLAR İÇİN ATILDI”

Kirby, geçen zamanlarda havadan uygulanan mühimmat ve silah dolu paketlerinin de, bildiği kadarı ile İŞİD ile mücadele eden Suriyeli Araplar amacıyla atıldığını, bozukluğun Savunma Bakanlığı’na yöneltilmesi gerekliliğini söyledi.

“TÜRKİYE İLE YPG KONUSUNU GÖRÜŞÜYORUZ”

Türkiye ile YPG mevzusu ile alakalı fazla yoğun görüşmeler yaptıklarını, bu görüşmelerin süregelmekte olduğunu izah eden Kırby, Türkiye’nin YPG’ye bulunan kaygısını anladıklarını ve buna da saygı duyduklarını belirtti. Kirby, “Uzun süredir dile getirilen kaygılar, ve Türkiye bu hususta fazla da dürüst ve açık davranıyor. Bu kaygıları ile alakalı kendileriyle görüşmelerimizi sürdüreceğiz.” dedi.

“BENİM HABERİM YOK” SÖZLERİ İNANDIRMADI

Bir gazetecinin Başbakan Davutoğlu’nun, PKK, Türkiye’ye saldırdıktan sonra PYD ve PKK’ya yapılacak her yardımı Türkiye’ye karşı yapılmış kabul ederiz. Gerekli girişimlerde bulunuldu, protestolar da yapıldı. Eğer Suriye’den Türkiye’ye PYD de dahil sızma, saldırı, bir mühimmat ve silah nakli yaşanırsa Kuzey Irak’ta aldığımız tedbirler neyse Suriye’ye yönelik şeklinde da alırız şeklindeki sözlerinin hatırlatması üstüne Kirby bu tür bir açıklamadan haberinin olmadığını söyledi.

John Kirby, diğer bir soru üstüne de, geçen hafta İsrail’in Dimona kentinde Arap sakinlerine yönelik saldırılarını terör eylemi şeklinde gördüklerini açıkladı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR