Android Uygulama İzinlerine Dikkat Etmek Gerekiyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

En süregelen mobil işletim sistemi bulunan Android’in en kritik unsurlarından biri bu platformdaki programlara verdiği yetkilerin genellikle gözden kaçırılabilmesi. Zira kullanıcıların cihazlarına indirdiği tüm programlar bu cihazların büyük ihtimalle titiz sayılabilecek alanlarına erişim izni talep etmek zorunda, ancak buradaki sorun onların bu isteği her vakit açıkça yapmamaları.

YENİ SÜRÜMÜ KULLANANLARIN SAYISI OLDUKÇA DÜŞÜK

Aslında Android’deki bu izin istekleri en yeni Android 6.0 Marshmallow güncellemesiyle eş güdümlü çok çok uygun bir duruma geldi, ancak Marshmallow kullananların seviyesi ise duruman lüzumtiğince düşük. Bu da geçmişte Android yetkilerinin nasıl çalıştığını ve bunların ileride nasıl görüneceğini bilmeyi son derece mühim duruma getiriyor.

NEDİR BU YETKİLER?

Uygulamaların talep ettikleri yetkiler gerçekten, en kolay söylemiyle telefonunuzdaki titiz medyalara erişmek isteyen programların sizden talep etmeleri lüzumen hususi ilavetenlıklar. Telefonlar genellikle çok çok şahsi bilgi barındırdıkları amacıyla, programlar da natural şeklinde tüm bu bilgileri sizin izniniz olmadan kullanma yetkisine sahip değiller.
_x_7320_o[1]
KULLANMADAN ÖNCE YETKİ DETAYLARINA BAKIN

Bu tarafta bir programın sahip bulunduğu yetkileri dilediğiniz vakit denetim etme hakkına sahipsiniz. Bunu yüklediğiniz bir programda uygulamak amacıyla Ayarlar > Uygulamalar kısayolu üzerinden incelemek dilediğiniz programlamayı seçerek yapabilirsiniz.

Henüz kullanmaya başlamadığınız bir programın alacağı yetkileri görmek dilediğinizde ise onu Google Play Store üzerinden bulup Yetki Detayları’na tıklamanız yeterli. Bu mevzu ile ilgili ayrıntılara alçakta değineceğiz.

BU NİÇİN ÖNEMLİ?

Mesele gerçekten lüzumtiğince ciddi, ancak tekrar de tüm bu yetkilerin genel şeklinde kötü niyetli bulunduğu gibi bir izlenime sahip olmamalısınız. Diğer yandan en yeni akıllı telefonların sahip bulunduğu ilerlemiş hususilikler, bunların kullanıcıların zararına olabilecek şekilde kullanılabilmesini de kolaylaştırıyor.

UYGULAMA AMACINA DİKKAT ETMELİ

Ancak bir program sizden bir yetki istiyorsa bu onun amacının her vakit kötü bulunduğu manasına gelmiyor. Mesela Google Maps gibi bir program sizden koordinat bilginize erişme yetkisini alamazsa pek bir işe yaramaz. Bununla eş güdümlü bir hesap makinesi programı rehberinize erişmek istiyorsa bu noktada durup düşünmenizde fayda var.

DİĞERLERİNİ DE İNCELEYİN

Google, çok çok önceden kullandığı bir teknikte bir programın lüzum duyduğu tüm yetkileri tek tek listeliyordu. Ancak bundan sonra tüm bu yetkiler çok çok olağanlaştığı amacıyla ilaveten denetim etmeniz lüzumen “Diğer” kategorisine yerleştirildi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR