Artık Aynı Dönemde İki Fatura Gelmeyecek

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik kullanımında, mevzuatın gerektirdiği hususi durumlar dışında, tüketiciye aynı devre amacıyla aniden çok fatura gelmesinin önüne geçmek amacıyla düzenlemeye gitti.

RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

EPDK’nın, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete’nin günümüz sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

EN AZ 25-35 GÜNDE OKUNABİLECEK

Buna göre, elektrik dağıtım şirketleri, elektrik sayaçlarını en az 25 en çok 35 gün şeklinde belirleyecekleri devreler içerisinde her takvim ayında bir defa okuyacak ve bu, aylık okuma şeklinde kabul edilecek.

Ayrıca elektrik tüketim miktarının tespiti, okuma ve fatura devrelerine dair ön ödemeli sayaç kullanılması gibi durumlar dışında, ödeme bildirimine temel fatura devresi, aylık şeklinde ya da bir senesi geçmemek üzere oldukça uzun devrelerle perakende satış sözleşmesi ya da çift anlaşmada belirlenecek.

elektrik-faturalariyla-ilgili-vatandasi_x_8674444_2525_z1[1]

BİRDEN FAZLA FATURALANDIRMA OLMAYACAK

Perakende Satış Sözleşmesi kapsamında; aynı ay içerisinde enerjinin borçtan ötürü kesilmesi, sözleşmenin sona ermesi ya da feshi ya da tedarikçi farklılığı sebebiyle yapılacak faturalamalar gibi mevzuatta hususi şeklinde tariflenen durumlar dışında, aniden çok faturalama yapılamayacak.

VADE FARKSIZ TAKSİT İMKANI

Değişiklikle, tüketicinin isteği halinde, faturalamanın 3 ayı geçmesi durumunda, devresi içerisindeki ay miktarını aşmamak üzere, tüketiciye vade farkı uygulanmaksızın taksit olanağı da sağlandı.

Mevzuatın gerektirdiği hususi durumlar dışında aynı ay içerisinde aniden çok faturalama yapılmasına engel olacak değişiklikle, saatinde ödenmeyen borçlara dair şeklinde, uygulamada tüketicilerin çok düşük miktardaki bedeller amacıyla meşru takibe alınıp vekalet ücreti ve icra masraflarının eklenerek mağdur edilmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Değişiklik, şirketlerin tüketiciler ile ilgili meşru yollara başvurabilmesi ve icra sürecini başlatabilmesi amacıyla elektriğin fiilen kesilmesi, sözleşmenin feshedilmesi ve emniyet bedelinin borçlara karşılık mahsup edilmesi zorunluluğu da getiriyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR