Asgari Ücret 1300 TL Olunca Gelecek Zamlar

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Taban ücrete yapılacak artış sebebiyle asgari ücretle çalışmayan sektörlerde de en az yüzde 16-17 oranında maliyet artırıcı tesir gerçekleştireceği hesaplanıyor.

TÜM ÜCRETLERİ ETKİLİYOR

Asgari ücret, toplu sözleşme uygulanan iş bölgelerinde de taban ücret şeklinde kabul görüyor. Bu amaçla ileriki sene hususi sektörde başlayacak bulunan toplu sözleşme sürecinde asgari ücrete uygulanan zam belirleyici olacak. Agsari ücretin netinde yapılacak yüzde 30’luk artış, toplu sözleşmelerin de otomatikman oldukça yukarıyadan sonuç vermesini sağlayacak. Böylece ücretlerin genel düzeyi yukarıya çekilecek. Özel sektöre tesiri bununla da sınırlı kalmayacak. Özel sektörde 1000 TL’nin üzerinde ücret alanlarda da tesirnin görüleceğini bildiren bir ytesir sahibi bu hali şu şekilde anlattı:

“MAAŞLARA ORTALAMA 300 LİRA ZAM”

“Şu anda 1200 TL alan birisi, asgari ücretin üzerinde maaş alıyor. Yeni skalada ise bu çalışanın maaşı asgari ücretin altında kalacak. Normal ücret skalasını güvenliğini sağlamak amacıyla otomatikman 300 TL’yi vermek gerekecek. Aynı biçimde çoğu işyerinde şef, ustabaşı ve kıdemli çalışanlarla, asgari ücretli çalışanlar arasında bir ücret dengesi var. 2016 senesi itibarıyla bu skalanın bozulmaması amacıyla başka ücretlerde de ciddi artışlar yapılması gerekecek. Bu yapılmazsa iş yeri barışı ve çalışan verimliliğiyle alakalı sıkıntılar yaşanacak. Yıllar süresince iş bölgelerinde oluşmuş sistem bir anda ortadan kalkacak. Ucuz işkuvvetiyle dünyada rekabet kuvveti bulunan çoğu sektör de, maaş zamlarından olumsuz tesirlenebilir.”

MEMURLARI DA ETKİLİYOR

Asgari ücrette sene başında uygulanan artışlar, memur maaşlarını da direk tesirliyor. Bu tesir asgari geçim indirimi üzerinden oluyor. Şu anki sisteme göre, bir ücretlinin asgari geçim indirimi belirlenirken asgari ücretle ücret dilimleri çarpılıyor. Evde bakım ücretleri, sigortalıların borçlanma tutarları, Genel Sıhhat Sigortası kapsamında yapılacak prim ödemelerinde de asgari ücret belirleyici oluyor. Bu amaçla asgari ücretteki artış tutarı a’dan z’ye çoğu şahıs ve kurumun yakından takip ettiği bir mevzu olacak.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR