Asıl sorun “bilgisayar yazarı” olmak

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Tabak, “bilgisayar okuru” bulunan Türkiye’nin ilerleyebilmesi amacıyla “yazarlık” hususu ile ilgili biraz oldukça çaba göstermesi gerekliliğini belirtti.

Tabak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bubugünümüzde bilişim teknolojilerinin ehemmiyetinin arttığını ifade etti. Tabak şu biçimde konuştu:

“Türkiye, ‘bilgisayar okuryazarlığı’ hususu ile ilgili ‘okur’ bölümünü geçti, asıl problem ‘yazar’ olmak. Eline akıllı telefon alan herkes bir biçimde bu okuma işini çözüyor. İnternetin süregelenlaşması ile bu miktar giderek artacaktır. Asıl problem ‘bilgisayar yazarı’ olmak.

Tüketen değil, yapan bir yapıya süregelen şeklinde geçmek gerekir. Bu nedenle ‘Programlama Çocuk Oyuncağı’ projesini başlattık. Üniversitelerimizin çoğunda bilgisayar ve program ile detaylı disiplinlerde eğitimler veriliyor, binlerce uzman, mühendis her sene mezun oluyor. Fakat bu eğitimlerin kalitesi ve pazar ihtiyaçlerini karşılayıp karşılamadığı hep münakaşa hususu olmuştur. Bununla birlikte nitelikli uzmanlarımız da bulunmaktadır. Dünyaya satabileceğimiz çözümleri üretecek, küresel anlamda kendini kabul ettirmiş uzmanlara her vakit ihtiyaç duyulmaktadır.”

Bilgi prosedür merkezlerinin ehemmiyeti

Bilgi prosedür merkezleri ve orada çalışan elemanların kalitesinin fazla mühim olduğunu dile getiren Tabak, bununla eş güdümlü meşru birtakım planlamalerin yapılması gerekliliğini de kaydetti. Bilgi prosedür merkezlerinin her geride bıraktığımız gün oldukça da ehemmiyet kazanacağını altını çizen Tabak, şunları dedi:

“Karar destek sistemleri, kağıtsız bölge çözümleri, mobil uygulamaların süregelenlaşması, bilişim güvenliğinin güvenliğin temeline yerleşmesi, verilerin ve program çözümlerinin bulut sistemlerde süregelenlaşmaya başlaması ve sosyal medyanın yeni bir hizmet çığırını açması ile eş güdümlü bilgi prosedür merkezleri bugün bulunduğundan oldukça mühim konuma ilerikitir.

Ülkemizde kamudaki bilgi prosedür merkezleri üstlendikleri projelerin boyutlarına göre organizasyonda konumlanmakta. Büyük ebatlı projelerin gerçekleştiği kurumlarda bilgi prosedür merkezleri de hakettikleri yerde, üst yönetime en yakın konumda yer almakta. Proje ebatı küçülürse bilgi prosedür merkezi de yönetimden uzakta konumlanmakta.”

TBD şeklinde, uzun süredir bilgi prosedür merkezlerinin en üst yönetime bağlı şeklinde konumlanmasını dile getirdiklerini belirten Tabak, Türkiye’nin kalkınmasında bilişimin rolüne ilgi çekti.

Tabak, “Bu anlamda yapılacak bilgi prosedür çalışmalarının ve birimlerin, bundan dolayı bilgi prosedür çalışanlarının ehemmiyeti de kendi kendine meydana çıkıyor. Yeterli uzmanı olmayan bilgi prosedür birimleri devayı dış kaynakta buluyor. Bunu da tekrar kamu kurumlarından sağlamak detaylı gerekçelerle kolaylarına geliyor. Çözüm, devletin en üst bünyesinde gerçekleştirilecek bir kurumsal yapıda yatıyor” görüşünü dile getirdi.

İhale problemları

TBD Başkanı İlker Tabak, projelerin gerçekleşmesi amacıyla yapacakları alımlarda yaşanan problemların, kendilerine sıkça ulaştığın altını çizerek, bunlardan birtakımlarını alım amacıyla gereken ihale mevzuatının bilgi prosedür çalışmalarına ideal olmaması, detaylı kısıtlamaların dehemmiyete girmesi şeklinde sıraladı.

Tabak, “Kamu İhale Kanunu’nda planlama yapılması gerekiyor. Çalışanların özlük haklarının ve eşit işe eşit ücret yaklaşımının sağlanması mühim. Bunun amacıyla TBD şeklinde yapmış olduğumuz hazırlıklar var. Yenilerini de yapmaktayız” dedi.

4G internet

Bilişim toplumuna dönüşümde 4G’nin ehemmiyetine işaret eden Tabak, şu değerlendirmede bulundu:

“İnternetin hava gibi, su gibi, ekmek gibi yaşamın ayrılmaz bir parçası olmaya başladığı bubugünümüzde 4G ile ileriki sürat ve süregelenlaşma bilişim toplumuna dönüşüm sürecini süratlandıracaktır.

Bilgi ve veri biçim değiştirmektedir. Görüntü ve ses öne çıkmaktadır. Bu anlamda 4G ile iş yapış şekli değişime uğrayacak ve classic bünyesinden giderek uzaklaşacaktır. Bu konudaki arayış durmayacak ve yeni kuşak teknolojiler her vakit kendilerine uygulanan yatırımlardan çoğunu kazandırmaya devam edecektir.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR