Asya borsaları güne nasıl başladı?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Asya borsalarında, Yunanistan’da bu hafta sonu gerçekleştirecek referandum evvel taraflar arasında görüşmelerin yükselmesi ile alış çoğunluklu bir seyir izlendi. Çin’de Şanghay bileşik dizini ise negatif ayrıştı.

Yunanistan, dün Uluslararası Para Fonu’na (IMF) borç taksitini ödememesiyle temerrüde düşerken, Almanya başta olmak üzere Avro Bölgesi liderlerinden gelen ılımlı açıklamalar referandum evvel uyuşma sağlanacağına dair beklentileri artırdı. Bu hal Asya borsalarındaki yükselişi desteklerken, Çin ise olumsuz imalat endüstri verisiyle geriledi.

Çin’de bugün belirtiler bilgilere göre, haziran ayında resmi imalat endüstri Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 50,2 ile pazar beklentilerinin hafif altında kaldı. Aynı devreye dair HSBC yönünden belirtiler dizin ise 49,9’la sektördeki yavaşlamanın sürdüğüne işaret etti.

Açıklanan bilgiler sonrasında, bir süredir aşırı değerlenmeye yönelik endişelerle gerileyen Şanghay bileşik dizini günü yüzde 5,2 azalışla 4.053,70 puandan tamamladı.

Japonya’da ise 2. çeyrek Tankan Büyük İmalat Firmaları Görünümü önceki çeyreğe göre 6 puan artarak 16’ya yükseldi. Beklentilerin 14 düzeyinde varolduğu Tankan verisi, büyük şirketler ve yatırımlara dair beklentilerin iyileştiğini sinyalini verdi.

Bu gelişmeyle Japonya’da Nikkei dizini yüzde 0,5 artışla 20.329,32 puandan kapandı. Dolar/yen paritesi de şu dakikalarda 122,718 seviyelerinden prosedür görüyor.

Güney Kore’de Kospi dizini yüzde 1,1’lik primle 2.097,89 puandan günü sonlandırdı.

Hindistan’da Sensex dizini 28.000 puanı aşarak aşağı yukarı 1,5 ayın zirvesini gördükten sonra şu dakikalarda yüzde 0,8 yükselişle 28.925,29 puanda bulunuyor. Hong Kong’da Hang Seng dizini ise yüzde 1,1 kazançla 26.250,03 puanda dalgalanıyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR