Avro Bölgesi’nde enflasyon rakamları açıklandı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) nihai bilgilerine göre, 19 üyeli Avro Bölgesi’nde mayıs ayında enflasyon senelik bazda yüzde 0,3, aylık yüzde 0,2 artış kaydetti. Piyasalarda enflasyonun mayıs ayında aylık yüzde 0,2 ve senelik yüzde 0,3 yükselmesi bekleniyordu. Böylece bölümde enflasyon, beklentiler paralelinde gerçekleşirken, nihai enflasyon verisi çok evvel 2 Haziran’da belirtiler lider veriyi teyit etti.

Bu senenin mayıs ayında, Avrupa Birliği’nde (AB) 8 ülkede negatif enflasyon miktarı belirlendi. Negatif enflasyon sıralamasında, en düşük miktar 1,7 ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde ölçüldü. Bunu yüzde 1,4 ile Yunanistan ve yüzde 0,8’le de Slovenya izledi. AB’de en yüksek enflasyon seviyesine sahip ülkeler ise yüzde 1,3 ile Romanya ve Malta oldu. Bunları yüzde 1,2 ile Letonya takip etti.

AB’de nisan ayına kıyasla senelik enflasyon 2 ülkede azalırken, 3 ülkede değişmedi ve 23 ülkede artış gösterdi.

Avro Bölgesi enflasyona en çok yukarıya yönlü tesir sebze, restmiktar ve kafeler ve tütün ürünlerinden gelirken, taşımada sarfedilen yakıt, kalorifer yakıtı ve gaz enflasyona en çok aşağı yönlü tesiri yaptı.

Bölgede mayıs ayı çekirdek enflasyon ise senelik yüzde 0,9 artış kaydetti.

– Enflasyon hedefin altında

Öte yandan, belirtiler enflasyon rakamları Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) fiyat istikrarını sağlamak amacıyla amaçladığı yüzde 2’ye yakın seviyenin gerektiğince altında gerçekleşti.

ECB Başkanı Mario Draghi, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde düzenlenen basın toplantısında devlet tahvili satın alımını da amacıylae alan aylık 60 milyar avroluk tahvil alım uygulamaına (parasal genişleme) 9 Mart’tan itibaren başlayacaklarını açıklamıştı.

Bu tarihte başlayan söz hususu uygulama kapsamında banka, Avro Bölgesi’nde fiyat istikrarını sağlama ve isteği canlandırmayı hedefliyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR