AYM: Siyasi Parti Açıklamasına Katılan Memura Ceza Verilemez

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Diyarbakır merkezde belirleme edilen bir okulda öğretmen belirleme edilen ve aynı vakitte Eğitim-Sen Diyarbakır şube sekreteri şeklinde vazife yapan Hasan Güngör Demokrasi Platformu’nun çağrısı üstüne Demokratik Toplum Partisi’nin 21 Nisan 2007’de düzenlendiği basın açıklamasına katıldı. Güngör ile alakalı siyasi parti faaliyetine katıldığı lüzumçesi ile disiplin soruşturması başlatıldı. Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü Güngör’e 1 sene vakit ile kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verdi.

CEZA ALDI DANIŞTAY TEMYİZİ REDETTİ

Güngör’ün disiplin cezasının iptali istemi ile açtığı dava Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi yönünden reddedildi. Güngör’ün temyiz ve karar revizyon talebini ise Danıştay 12. Dairesi reddetti. İfade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğini ileri vakitn Güngör, AYM’ye bireysel müracaatte bulundu.

AYM: SERBEST SEÇİMLERİN BULUNDUĞU BİR ORTAMDA BİLGİ EDİNME GÖZ ARDI EDİLEMEZ

Başvuruyu değerlendiren AYM’nın lüzumçeli kararında ise şu ifadeler yer aldı: “Başvurucu delegesi bulunduğu sendika şubesinin sekreteri bulunduğunu ve sendikacı sıfatı ile dinleyici şeklinde basın açıklamasına katıldığını slogan atmadığını belirtmiştir. İlk derece mahkemesi başvurucunun basın açıklamasına katılan takım ortamında bulunma dışında diğer rastgele bir eylemini belirleme etmemiş ve basın açıklamasının sendikal faaliyetlerle alakalı olmadığını belirlenmiştir. Serbest seçimlerin varbulunduğu bir ortamda kişinin lüzum siyasi tercihlerini yapabilme amacının doğurduğu lüzumsinimi lüzum siyasal ve toplumsal olaylarla alakalı bilgi edinme merakı göz ardı edilemez bir durumdur.

anayasa-mahkemesinden-memurlar-siyaset-ozgurlugu_x_8314696_5776_z2[1]

“CEZA İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN İHLALİDİR”

Açıklanan nedenlerle şikayet edilen, 1 sene vakit ile kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının ‘toplumsal bir lüzumsinim baskısına’ tekabül etmemesi sebebiyle ‘demokratik toplumda lüzumlu olmadığı’ neticesine varılmıştır.”

Başvurucunun Anayasa’nın 26. maddesinde emniyet altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar veren AYM, tekrar yargılama yapılması amacıyla kararın bir örneğinin Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi’ne gönderilmesine hükmetti.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR