Bakü-Supsa boru hattı kısmen Rus ordusunun kontrolünde

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesinde yayımlanan bildirime göre, Rusya, 2008’de Gürcistan ile uygulanan savaşın ardından, Gürcistan ile Güney Osetya arasına yerleştirilen “sözde” sınır levhalarını, Gürcistan’ın kontrolündeki topraklara taşıdı.

Böylece, Bakü-Supsa petrol boru hattının bir kısmının, işgal altında kalan Güney Osetya topraklarına dahil bulunduğu amacıyla derin kaygı duyulduğuna yer verdiği açıklamada, Rusya’ya “bu faaliyetleri önlemek amacıyla lüzumlu tedbirleri alma” davetinde bulunuldu.

Açıklamaya göre, Rus işgal güçleri yönünden sınır levhalarının 10 Temmuz’da Tiflis–Gori karayolu yakınındaki Gori ilçesine bağlı Tsitelubani ve Akhalgori ilçesinin Orchosani köyleri yakınlarına yerleştirilmesiyle, Bakü-Supsa petrol boru hattının bir kısmının da işgal altındaki topraklarda kaldığı ifade edildi.

Bakü-Supsa boru hattının işgal altındaki topraklarda kalmasının “Rus işgal güçleri yönünden uygulanan yasadışı bir faaliyet” şeklinde değerlendirildiği açıklamada, “Gürcistan, bu yasadışı eylemi kınamaktadır. Rusya’ya sahip olunan hale son verecek tedbirleri alma davetinde bulunuyoruz” denildi.

“Söz hususu eylemlerin bölgenin barış ve güvenliğini tehdit ettiğine” değinilen açıklamada, bu konunun Birleşmiş Milletler, Avrupa Emniyet ve İşbirliği Teşkilatı ve başka alakalı uluslararası kuruluşlarla ele alınacağı vurgulandı.

Açıklamada ilaveten Rusya’nın bu provokasyonuna gereken karşılığın verilmesi amacıyla uluslararası hukukta sahip olunan bütün araçların kullanılacağına ilgi çekildi.

Bakü-Supsa petrol boru hattı Azerbaycan ve Gürcistan arasında 17 Nisan 1999’da açılmıştı. 837 kilometre uzunluğundaki hat, senelik 7 milyon varil petrol taşıma kapasitesine sahip.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR