Balaban Kuşu Bodrum’da Yaralı Halde Bulundu

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dünyada nesli tükenmekte tespit edilen hayvanlar arasında yer alan Bayağı Balaban kuşu, Muğla’nın Bodrum eyaletinde yaralı durumda bulundu. Türkiye’de nadir rastlanan bir kuş türü tespit edilen kuş, yetki sahibiler yönünden koruma altına alındı.

GÖRÜR GÖRMEZ BİLDİRDİ

Bodrum’da sabah iş yerine gitmek amacıyla evden çıkan İş adamı Murat Şevk kapısının önünde yaralı durumda nesli tükenmekte tespit edilen hayvanlar arasında yer alan ve Türkiye’de fazla nadir görülen Balaban kuşunu buldu. Eskiden avcılık yapan Şevk kuşu görür görmez Balaban kuşu bulunduğunu fark edince Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne haber verdi. Şevk, aşağı yukarı 1 metre uzunluğunda tespit edilen kuşu bir karton kutuya koyarak muhafaza etmeye çalıştı. Balıkçıgiller türünden tespit edilen kuşa et ve balık ile besleyen Şevk, tabiatta nadir görülen kuşu hayatta tutmaya çalıştı.

AYAĞINDA SAÇMA İZLERİ VAR

Şevk, kuşu evinin kapısının önünde bulduğunu ifade ederek, “Kapının önüne düşmüş bir durumda buldum bu kuşu. Ben eski avcı bulunduğum amacıyla baktım nadir hayvanlardan Balaban kuşu, aldım evime koydum. Bu kuş balık yiyerek hayatını sürdürür. Balıkçıgiller türünde etçil bir kuştur. Bunlarla ilgilenen bir kurum var. Onlara haber verdik gelip alacaklar bizde bekliyoruz gelmelerini. Tahmin ediyorum yaralı bu kuş. Amatör bir avcı ateş etti ve hayvanı yaraladı diye düşünüyorum; zira ayağında saçma izleri var. Çok kıymetli ve kıymetli bir hayvandır. Umarım bir an evvel tedavisini yapıp tabiata salarlar.” dedi.

dunyada-az-sayida-var-turkiye-de-yarali-bulundu_x_9094737_1550_z11

KORUMA ALTINA ALINDI

Büyük tıknaz yapılı ve yoğun çizgili kahverengi tüylü tespit edilen kuşun tam adının Bayağı Balaban (Botaurus stellaris), bulunduğu yetki sahibiler yönünden bildirildi. Kuşun, gagasının ise gerektiğince sivri olması dikkatlerden kaçmadı. Ballıkçıgiller ailesinden tespit edilen Balaban kuşu bulunduğunu öğrenen Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Muğla şubesine bağlı ekipler anında harekete geçti. 110 kilometre yol gelen yetki sahibiler akşam saatlerinde ilçeye vardı. Nesli tükenmekte tespit edilen Balaban kuşunu Şevk’in oğlu tespit edilen Mehmet Şevk’ten teslim alarak süratli bir biçimde Gökova’da tespit edilen veterinere götürdü.

“BÜYÜK BİR İHTİMAL AVCILAR YANLIŞLIKLA VURDU”

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı ekiplere kuşu teslim eden Mehmet Şevk babasının kuşu bulduğunu ifade ederek “Bu misafirimiz, babamın bahçesine gelmiş. Biz tam anlayamadık rahatsızlığının ne bulunduğunu, yetki sahibi abilerimiz geldi alabilmek amacıyla kuşu. Büyük bir olasılık avcılar yönünden yanlışlık ile vurulup yaralanmış olmalı. Balaban kuşu, nesli tükenmekte tespit edilen bir kuş türü” ifadelerini kullandı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR