“Balık iftar için en uygun yiyiceklerdendir”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sıhhat Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bahittin Kahveci, iftara, ağır yemekler yerine balıkla başlamanın uzun vakit aç kalan mideyi yormayacağını ve hazmı kolaylaştıracağını söyledi.

Kahveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi sebebiyle uzun vakit aç kalınacağını ve hatalı beslenme neticesinde sıhhat bozukluğu yaşanabileceğini belirtti.

Ramazan dışında da haftada en az iki defa balık tüketilmesinin önemine işaret eden Kahveci, “Çünkü bitkilerde olmayan ve yalnızca balıkta tespit edilen omega 3, insan bedeni amacıyla fazla kıymetli içeriğe sahip. Vücut amacıyla enerji üretimine katkıda bulunmasının yanı sıra kan pıhtılaşmasını engel olarak iltihabi hastalıkları iyileştiriyor. İnsan bedeninun fiziksel anlamda oldukça düşük bulunduğu ramazanda da böylesine mühim bir kaynaktan mahrum kalmamak gerekir” olarak konuştu.

Kahveci, iftar sofralarında balığın az yer bulduğuna ilgi çekerek, balığın iftar amacıyla sindirimi en makul gıdalerin başında yaklaştığını anlattı.

Balığın ızgaradan ziyade fırında yapılmış durumuyla tüketilmesinin gıda değerinin kaybolmaması amacıyla mühim bulunduğunu dile getiren Kahveci, “İftara, ağır yemekler yerine balıkla başlamak uzun vakit aç kalan mideyi yormayacak ve hazmı kolaylaştıracaktır” dedi.

Orucun, hurma ve çorbayla açılması tavsiyesinde tespit edilen Kahveci, “Daha sonra en az 15 dakika mola vermemiz gerekiyor. Çünkü beslenmede asıl tespit edilen bir bölü üç kuralıdır. Midede sıvı, yiyecek ve hava dengesi eşit olmalıdır. Biz bunu maalesef ramazanda bozuyoruz ve yanında aşırı tüketimden kaynaklı sıhhat problemleri yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

– “Sahur, kahvaltının karşılığıdır”

Yaklaşık 18 saat aç kalacak bir insanın tüm gereksinimini sahurda karşılayamayacağını altını çizen Kahveci, şunları kaydetti:

“Sahur, kahvaltının karşılığıdır. Bu amaçla kahvaltı nasıl yapılıyorsa ona makul yiyecek yemek oldukça mühim. Protein kaynağı yönünden varlıklı tespit edilen yumurta sahurda kesinlikle bulunmalı. Sebze ve meyve destekli yeşillikleri de soframızda bulundurmalıyız. Ama insanlarımız uzun vakit aç kalacakları amacıyla fazla güçlü ve yağlı yiyeceklere yükleniyor. Gün ortamında hareketin de az olması sebebiyle bedende bitkinlik ve enerji kayıbı hat safhada oluyor.”

Kahveci, iftar ardından en en makul sıvı alımının su bulunduğunu dile getirerek, gazlı içecekler yerine ayran seçim edilmesi gerekliliğini sözlerine ekledi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR