Ban Ki-mun Kırgızistan’da

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kırgızistan’ın başşehiri Bişkek’i ve 5 sene evvel ülkenin güneyindeki bölgelerde Kırgızlar ile Özbekler arasında yaşanan etnik çatışmaların sene dönümü bundan dolayı düzenlenen anma faaliyeti kapsamında Oş şehirini ziyaret etti.

Kırgızistan’daki resmi görüşmelerine, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile başlayan BM Genel Sekreteri Ban Ki- mun, ülkede yapılan tercih sürecinde, demokrasi ve parlamenter düzenin önemine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Atambayev de ülkenin kalkınmasına yönelik sürdürülen çabaların yanında yolsuzluklarla mücadele, yargı ve tercih sistemlerinde yapılan reformlar ile ilgili detaylı bilgi verdi.

Ki-mun, Bişkek’teki temasları kapsamında Cumhurbaşkanlığı Konutları’nda düzenlenen “Parlamenter demokrasinin geliştirilmesi: Dersler ve Beklentiler” konulu konferansa katılarak değerlendirmelerde bulundu.

Meclis Başkanı Asılbek Ceenbekov ile bir araya gelen Ki-mun, konferansa kendisinin çağrı edilmesinden dolayı teşekkür etti.

Kırgızistan’da parlamenter düzenin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Ki-mun, hukukun üstünlüğü, terörle mücadele, ülkenin kalkınması, emniyet ve yargı reformlarının devam ettirilmesi ve ombudsmanlık (kamu denetçiliği) kurumunun güçlendirilmesinin önemine değindi.

Meclis Başkanı Ceenbekov, bilhassa son beş senede ülkede yaşanan etnik çatışmaların giderilmesi amacıyla sağladığı parasal destek ve katkıdan dolayı Birleşmiş Milletler’e teşekkür etti.

Ki-mun ayrıca, Bişkek’te melisteki beş partiye mensup toplam 20 kadın milletvekilini kabul ederek ülkedeki kadın haklarını konuştu. Dünyada halen 8 ülke meclisinde kadınların vazife almadığını izah eden Ki-mun, kadın ve erkeklerin eşit fırsatlara sahip olması gerekliliğini kaydetti.

Bişkek’teki temaslarının sonrasında Kİ-mun, Başbakan Temir Sariyev ile eş güdümlü 5 sene evvel ülkenin güneyinde yaşanan etnik çatışmaların sene dönümü bundan dolayı Oş şehirinde düzenlenen anma törenine katıldı. Ki-Mun, Oş şehir parkında yer alan “Annenin gözyaşları” anıtına da çelenk bıraktı.

Ülkede, 7 Nisan 2010’da yaşanan halk devriminin sonrasında 10-15 Haziran 2010’da ülkenin güneyindeki Oş ve Celalabad yerlerinde Kırgızlar ve Özbekler arasında yaşanan etnik çatışmada, aşağı yukarı 500 şahıs ölmüş, Özbeklere ait ev, okul ve işyerleri ateşe verilmişti.

Ki-mun, Kırgızistan’a en son 2 Nisan 2010’da resmi ziyarette bulunmuştu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR