Ban Ki-mun’dan Yemen’de ateşkes çağrısı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ramazan ayına girerken Yemenlilere insani yardımların ulaştırılması gerekliliğini belirterek, Yemen’de en az iki haftalık ateşkes davetinde bulundu.

Ban, BM Cenevre Ofisi’nde Riyad delegasyonu ve Yemen’deki barış sürecine destek bulunan ülkelerin temsilcileriyle ayrı ayrı görüştü.

Toplantıların sonrasında basın toplantısı düzenleyen Ban, Yemen hükümeti temsilcileriyle fazla yapıcı bir görüşmede bulunduğunu, oldukça sonra da barış sürecine destek veren ülkelerin Yemen büyükelçilerini bilgilendirdiğini söyledi.

Husilerin şimdilik Cenevre’ye gelmediklerini ifade eden Ban, “Bu sabah amacımız, ortak bir toplantı yapmaktı, fakat lojistik problemler sebebiyle bu olası olmadı. Diğer tarafın yolda olması ve gelişen saatlerde görüşmelere katılacak olması memnuniyet verici. Onların gelişini maalesef bekleyemiyorum. Yemen hususi temsilcimle görüşecekler” dedi.

“Bugün Yemen’in zenginliği tehlikede, taraflar birbiriyle kavga içerisinde ve Yemen yanıyor” diyen Ban, taraflara savaşa son vermesi ve barış sürecini başlatması davetinde bulundu.

Yemen halkının yüzde 80’inin insani yardım etmeye muhtaç olduğunu ve kaybedilecek bir dakikanın dahi olmadığına ilgi çeken Ban, “Yemen’deki savaş, dünyanın en acımasız teröristlerini güçlendiriyor. Bölge, Suriye ile Libya’dakine benzer yeni bir açık yaraya dayanamaz” ifadelerini kullandı.

Ramazan ayına girerken Yemenlilere insani yardımların ulaştırılmasının önemine işaret eden Ban, “En az iki haftalık insani ateşkes yapılması gerektiği vurguladım. Ramazan insanların barış, uyum ve uzlaşı amacıyla dua ettiği bir ay ve Yemen halkı daramazan ayında barışı yaşayabilmeli” dedi.

Ban, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM), Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir ile alakalı yakalama emriyle alakalı bir soruya da “Bu, fazla öneme aldığım bir konu. UCM kararına saygı duyulmalı ve yerine getirilmeli” yanıtını verdi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR