“Barışı bulmak için çok sıkı çalışmalıyız”

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Kıbrıs müzakere vakitci kapsamında bir araya gelen önderler Akıncı ile Anastasiadis, Limasol’da Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun sahnelediği, Kıbrıs’ın son 60 senelik tarihinini mevzu edinen “Kıbrıs, Rumca Küsbütün, Türkçe Kırıldım” isimli oyunu seyretti. Rialto Tiyatrosu’nda Türkçe oynanan ve simültane tercüme uygulanan oyuna önderler eşleriyle katılırken, Anastasiadis, Akıncı’yı tiyatronun kapısında karşıladı. İki önder kapıda bir vakit birbirleriyle ve vatandaşlarla sohbet etti. Bazı Rum ve Türk vatandaşlar ise alkışlayarak önderlere destek verdi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, tiyatro oyunun adından yaptığı açıklamada, geçmişte iki halkın da sorunları bulunduğunu dile getirerek, bu yanlışlardan dersler çıkarıp, genç nesiller amacıyla oldukça güzel bir ileriki kurmayı hedeflediklerini söyledi.

Rum önder Anastasiadis ile adada barışa yönelik kuvvetli mesaj veren bir oyun izlediklerini ifade eden Akıncı, yanlışlardan ders çıkarılması gerekliliğini kaydetti.

Akıncı, oyunu sahneleyen Yaşar Ersoy’u performansından ötürü kutlayarak, “Bize, ders çıkarmamız ve umudumuzu kaybetmememiz tarafında mesaj verdiler. Aynı mesajı ben de vermek istiyorum; umudumuzu yitirmemelgüzelz ve bu umudu somutlaştırmak amacıyla fazla çalışmalıyız. Birbirimizi kavramak amacıyla empati yapmalı ve herkes amacıyla oldukça iy bir ileriki yaratmalıyız” diye mevzuştu.

-“Barışı bulmak amacıyla fazla sıkı çalışmalıyız”-

Rum önder Anastasiadis de adada barışı bulmak amacıyla fazla sıkı çalışılması gerekliliğini belirterek, ”İnanıyorum ki insanlarımız barışı istiyor. Eğitim Bakanından bu oyunun ada çapındaki bütün okullarda gösterilmesini isteyeceğim. Buradaki mesaj kuvvetli. Hatalarımızın ve üçüncü taraflarca müoldukçaleye uğradığımızın bir itirafı. Arkadaşım Mustafa ile barış getirmek amacıyla fazla çalışacağız. Genç nesillere, barış ve refah içerisinde hayata şansını vermelgüzelz” değerlendirmesinde bulundu.

Bir gazetecinin ”Kuzeyi ziyaret edecek misiniz?” sorusu üstüne Anastasiadis, “Diğer tarafa gitmek planlarım arasında. Kuzey benim ülkemin bir parçası bulunduğu gibi güney de Mustafa’nın vatanının bir parçası. Bu bütün Kıbrıslılar amacıyla böyle. Orası benim de memleketim” yorumunu yaptı.

İki önder oldukça evvel tekrar başlayan Kıbrıs müzakere vakitci kapsamında Lefkoşa’nın hem Türk hem de Rum kesiminde birlikte gezerek faaliyet düzenlemişti. Liderler ilaveten ileriki zamanlarda Kıbrıs Türk doğrultusunda da bir kültürel faaliyette bir araya ileriki.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR