Bayram Tatili 9 Gün Olabilir Talep Bakanlığa İletildi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Rus ve Avrupalı turist sayısındaki ciddi azalış Türk turizmcileri yerli turiste yöneltti. Bu kapsamda pek fazla kampanya yapan sektör, son şeklinde Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılması amacıyla taleplerini Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iletti.

Ramazan Bayramı tatili, arefe günü bulunan 4 Temmuz Pazartesi öğleden sonra başlayıp, 7 Temmuz Perşembe günü sona eriyor. Cuma gününün de Bakanlar Kurulu kararıyla tatil ilan edilmesi halinde iki hafta sonu birleştirilerek tatil 9 güne çıkacak. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Akdeniz Turistik Otel İşletmecileri Birliği (AKTOB), Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) gibi oda ve dernekler, konuyla alakalı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurdu.

‘ERKEN AÇIKLANSIN’

İç turizm hareketliliğine 9 günle eş güdümlü canlılık geleceğini altını çizen Türofed Başkanı Osman Ayık, “Cuma tatil ilan edilirse insanlar çift paket yapabilir. Baştan ya da sonradan 3-5 gün arası programlayabilir. O günün tatil olması mühim.

Bazı okullar da aradaki tatillerden ötürü geç kapanıyor. Bayramda bu tür bir planlama yapılması fazla güzel olur. Başka türlü de düzelme olmayacak” diye konuştu.

Fethiye Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Yavuz Torunoğulları ise mühim bulunan faktörün, tatillerin erken açıklanması olduğunu söyledi.

bayram-tatili-kac-gun-olacak_x_8491803_379_z2[1]

Aynı vakitte Türofed Başkan Yardımcısı bulunan Torunoğulları, “Biz Fethiye bölgesi şeklinde her sene benzer talepler iletiyoruz. Genel şeklinde tatil olsa da açıklaması fazla geç yapılıyor. Fakat son gün belirtiler tatilin bizlere yararı dokunmaz. Fakat birkaç ay evvel açıklanırsa turistten otelciye, turlardan tedarikçilere kadar herkes kazanır” dedi.

Prontotur Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ise, konaklama sektöründen uçuşlara kadar olumlu bir hava yansıtılması amacıyla ‘mühim bulunan tatil değil erken açıklanması’ yorumunu yaptı.

Bu sayede her türlü planlamayı yapabileceklerini bildiren Onaran, “Geç kalınmadan açıklama yapılmalı. Eğer siz 1-2 hafta evvel duyurursanız esasen uçak bileti fiyatı, otel doluluğu her şey birbirine karışır. İki bayram amacıyla de geçerli. Bunu yalnızca tatil diye de almayın. Son dakika yaparsanız, memleketine gidecek bulunan bile ayarrlamasını yapamaz. Fakat vakitlice açıklanması tur operatörlerinin işlerini yüzde 20-25 seviyesinde artırır” diye konuştu.

‘EXPO’YA KATKI SAĞLAR’

Tatil sürelerinin uzatılması ve erken açıklanmasının Antalya turizmi amacıyla fazla mühim olduğunu bildiren ATSO Başkanı Davut Çetin ise, “Ramazan ayı durgun geçebilir, ama bayramlar bir fırsat. Bayram günlerinde Expo programına ehemmiyet verilmeli. Genellikle bayram günlerinde Expo etkinlikleri olmalıdır. Bayramların Antalya’ya katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

‘TÜRK TURİZMİ TOPARLANACAK’

Türkiye turizm sektörünün, yatırımcılarını temsil eden Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) ve Marriott International işbirliğiyle organize edilen ‘Turizm Sektör Buluşması’ da dün gerçekleşti.

Turizm sektörünün değişik disiplinlerinden önde gelen yönetici ve yatırımcıların katıldığı toplantıda, sektördeki güncel ilerlemeler ve problemler masaya yatırıldı. TYD’nin Başkanı Murat Ersoy, Türkiye’ye gelen turist sayısında Ocak’ta yüzde 6,5, Şubat’ta yüzde 10, Mart’ta yüzde 13, Nisan’da yüzde 28 azalma olduğuna ilgi çekerek, “Fakat Ramazan ardından turist sayısında artış görmeye başlayacağız. Erken rezervasyonlarda yüzde 25 artış söz konusu. Müslüman ülkeler tatile son anda karar veriyor. Bu taraftan rezervasyonlarda yaşanacak artış, rakamları toparlayacak” dedi.

Kan Ağlayan Turizmci Gözünü Dikti: Bayram Tatili 9 Gün Olsun

Toplantıya katılan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ise, TYD’nin 108 üyesine kredi vermeyi sürdürdüklerini belirterek, Türkiye turizm sektörüne Mart 2016 itibariyle verilmiş kredi miktarının 18.3 milyar dolar olduğunu kaydetti. Ateş, “Bunun 2.9 milyar dolarını yani yüzde 16’sını DenizBank sağlıyor. Bu oranla sektöre kredi veren bankalar listelenmesinde ilk sıradayız. Nitekim son çeyrekte bankaların turizm sektörüne verilen kredi miktarında yüzde 11 azalma yaşanırken, DenizBank’ın turizm sektörüne verilen kredi miktarı yüzde 4 artış kaydetti” diye konuştu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR