Benzin Zammına EPDK’dan Açıklama

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), tercih evveli yapılması gereken benzin zammının geciktirilerek petrol şirketlerine haksız kazanç sağlandığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

EPDK, bir gazetede bugün yer alan “Benzinde AKP kurnazlığı” başlıklı haber üstüne açıklama yaptı. Açıklamada benzin zammının gerekçesi anlatılırken, 20 Mayıs’tan bu yana dolar cinsinden benzin fiyatında yüzde 3,5, dolar kurunda ise yüzde 7,5 artış bulunduğu anımsatıldı.

Açıklamada, “Bu artışlar öneme alınarak, TÜPRAŞ tarafından metodolojisine ideal biçimde rafineri fiyatları artırılmış, bu artış da beklendiği üzere başka şirketlerce pompa fiyatlarına yansıtılmıştır. Genellikle tercih ardından dolar kurunda yaşanan yükselişin benzin fiyat yükselişinde etkili bulunduğu görülmüştür” denildi.

Benzin zammının geciktirilmesi ya da büyüklüğüyle alakalı EPDK’nın hiçbir müoldukçalesinin söz hususu olmadığı kaydedilen bildirimde, yükselişin şirketlerin kendi metodolojisi kapsamında belirlendiğine ilgi çekildi.

Piyasada fiyatların belirlenmesinde çoğu faktörün etkisinin varbulunduğu belirti edilen bildirimde şu ifadelere yer verildi;

“Benzin ve motorinin uluslararası pazarlardaki fiyatı ile döviz kurlarındaki değişim en mühim faktörler şeklinde öne çıkmaktadır. Bu faktörlerden hareketle TÜPRAŞ tarafından rafineri satış fiyatları belirlenmekte, bu fiyatlar da başka şirketlerce referans alınarak pompa satış fiyatları belirlenmektedir. TÜPRAŞ rafineri satış fiyatlarını belirlerken belli esneklikler de sahibi olan ama hem artış hem de azalış tarafında uluslararası fiyatlardaki ve dövizdeki değişimi fiyata yansıtmayı öngören bir metodoloji ile yeni fiyatları tayinktedir. Kurumumuz ise bu metodolojinin tüketici aleyhine kullanılmamasını sigortaya alabilmek amacıyla TÜPRAŞ fiyat uygulamalarını izlemekte, haksız uygulamalar görürse de iki ayı geçmeyen bir vakit amacıyla fiyatları tayinye yönelik tavan fiyat kararı alabilmektadır.”

“İlk kez yaşanan bir hal değil”

Benzine uygulanan 15 kuruşluk zammın ilk kez yaşanan bir hal olmadığının kaydedildiği bildirimde, “Fiyatların belirlenmesindeki en esas iki veri bulunan benzin ürün fiyatı ile dolar kurundaki büyük artış ve azalışlarda oldukça evvel de bu büyüklükte fiyat değişimleri oldu” ifadesine yer verildi.

Petrol Piyasası Kanunu’na göre, devletin benzin fiyatlarını tayin yetkisi bulunmuyor. Petrol fiyatları 1 Ocak 2005’ten bu yana pazar tarafından belirleniyor. Fiyat belirlenirken, en yakın erişilebilir dünya serbest pazarındaki sayılar öneme alınıyor. Bu ilkeye ideal hareket edilmemesi halinde EPDK 2 ayı geçmemek kaydıyla fiyat tayin yetkisi alabilir. EPDK, son şeklinde bu senenin Şubat-Nisan aylarında bu yetkisini kullanmıştı.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR