Bilgisayarda klavye ve fare devri kapanıyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Sistemde, gözün hareketiyle fare imleci, bakılan noktaya hareket ediyor; gözler bir saniye kırpıldığında tek tıklama, 2 saniye kırpıldığında da farenin çift tıklama hareketi otomatik yapılabiliyor. Gözlerle bilgisayarın sanal klavyesini açıp makale yazmak ve arama uygulamak da mümkün.

ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim delegesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, inceleme görevlisi Mehmet Dönmez ile geliştirdikleri “bilgisayarlara göz hareketleriyle komut verme” teknolojisini AA muhabirine anlattı.

TÜBİTAK’tan aldıkları destekle geliştirdikleri teknolojinin, fare ve klavye gereksinimini ortadan kaldırdığını, yalnızca gözlerle ekrana bakarak bütün komutların verilebildiğini ifade eden Çağıltay, şu şekilde konuştu:

“Gözünüzü hareket ettirdiğinizde ekrandaki fare oku, göz nereye bakıyorsa o bölgeye hareket ediyor. Gözlerinizi bir saniye kırptığınızda tek tıklıyor, 2 saniye kırptığınızda çift tıklama hareketini yapıyor. Böylece bilgisayarı elinizle kullanırken fareye ya da klavyeye dokunurken uygulanan hareketlerin hepsini yalnızca gözlerle gerçekleştirebiliyorsunuz. Sanal klavyeyi açıp harflerin üstünde gözünüzle gezinip makale yazabiliyorsunuz ya da bir internet sitesini açtığınızda, buradaki alakalı bağlantılara tıklayarak alakalı sayfaya gidip bilgisayar üstündeki bütün kullanım işlemlerini gerçekleştirebiliyorsunuz.”

Prof. Dr. Çağıltay, projeyi yaşama geçirirken esas hedeflerinin, boynundan aşağısı felçlileri bilgisayar teknolojilerine kavuşturmak olduğunu ifade etti.

“Sistem, gözün içine lens gibi monte edilecek”

Görmeye dayalı bilgisayar teknolojilerinin ileride günlük hayatın her alanına yaseneacağını dile getiren Çağıltay, şunları anlattı:

“Belli bir vakit sonra günümüzdeki fiziksel etkileşimi gerçekleştiren bilgisayar arayüzleri fare, klavye, hem de ekranın kendisi ortadan kalkacak. Doğrudan doğruya bu sistemler bizim gözümüzün içine lens gibi monte edilecek. Dışarıdaki fiziksel bir ekrana bakmak yerine gözün önünde ekranlar ve uygulamalar belirecek. Terminatör filmindeki uygulamalar gerçek olacak. 10-15 sene içerisinde bunlarla alakalı ilerlemeler süratli bir biçimde hayatımıza girecek.”

“İstem dışı kırpmaları algılamıyor”

Teknolojinin geliştiricilerinden Mehmet Dönmez de teknolojiyi istem dışı kırpmaları algılamayacak biçimde programladıklarını kaydetti.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR