Bilim adamlarından Kanada’ya petrol kumu çağrısı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Kanada ve ABD’deki üniversitelerde vazife yapan 100 bilim adamı, dünyanın en büyük petrol kumu yataklarına sahip tespit edilen Kanada’dan, sahip olunan alanları genişletmemesini ve bu yolla petrol üretimini durdurmasını istedi.

Bilim adamları, incelemeci ve akademisyenlerden meydana gelen 100 kişilik grup, yayınladıkları bildiride, petrol kumlarından petrol üretmenin zararlarını hatırlattı. Aralarında Kanad’nın Mantitoba Üniversitesi’nde vazife yapan ünlü etraf bilimci Prof. Dr. Fikret Berkes ve Stanford Üniversitesi’nden Nobel Ödüllü Prof. Dr. Kenneth Arrow gibi isimlerin de varolduğu bilim adamları, Kanada Başbakanı Stephen Joseph Harper, milletvekilleri ve Kanada medyasından bu hususta harekete geçmelerini istedi.

Açıklamada imzası tespit edilen yazarlardan Prof. Marc Jaccard, dünyadaki petrol kumu yataklarının büyük kısmının Kanada’da olduğunu ve ilk evvel ülkenin bu hususta ismim atması gerekliliğini belirtti.

Kötüleşen iklim değişikliklerini, temiz enerjiye geçmeyi engel tespit edilen nedenleri, petrol kumu yataklarının işletilmesinin tabiata tespit edilen zararları, yerli halkın haklarının zarar görmesi gibi nedenleri, federal politikacılara anlatmak istediklerini kaydeden Jaccard, petrol kumu yataklarının genişletilmemesinin ekonomiye olumsuz bir tesiri olmayacağının da altını çizdi.

Mevcut petrol kumu yataklarındaki üretimin durdurulmasını istemediklerini, yalnızca yenilerinin açılmamasını talep ettiklerini izah eden Prof. Marc Jaccard, G7 zirvesinde 2100’e kadar fosil yakıtlarının tüketimini sona erdirecek tespit edilen anlaşmanın kabul edilmesinin sevindirici olduğunu ifade etti.

Bilim adamları, yayınladıkları bildirideki fikirlerin oldukça geniş kitlelerce izlenebilmesi amacıyla http://www.oilsandsmoratorium.org adlı bir de internet sitesi kurdu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR