Bitki çayları DNA’sından analiz edilecek

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Bitki çayları DNA’sından analiz edilecek

09 Temmuz 2015 16:10 (Son güncelleme 09 Temmuz 2015 16:47)
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde bitki çaylarında taklit ve tağşişin belirlenmesi hedefiyle analiz yöntemi geliştirildi.

İZMİR

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünün (İYTE) doktora öğrencisi Ali Tevfik Uncu, bitki çaylarında taklit ve tağşişin belirlenmesi hedefiyle analiz yöntemi geliştirdi.

Enstitüden yapılan açıklamada, son yıllarda önem kazanan bitki çaylarının, yanlış kullanım ya da yetersiz denetim gibi faktörler nedeniyle sağlığı tehdit edebildiği belirtildi.

Bitki çaylarının yalnızca tat ve aRomaları bakımından değil hastalıklardan korunma ya da tedavi hedefiyle da yaygın tüketildiği vurgulanan açıklamada, son dönemdeki bilimsel araştırmaların sonucuna göre, bazı bitki türlerinin duyarlı bireylerde ciddi alerjik reaksiyonları tetikleyebildiği, bitki çaylarının bilinçsizce kullanımının toksik etkiye neden olabildiği kaydedildi.

İYTE Moleküler Biyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Doğanlar, aktarlarda toz, marketlerde poşetlenmiş halde satılan bitki çaylarında gıda güvenliğinin sağlanmasının önemine işaret etti.

Çalışma DNA barkodlama yöntemiyle gerçekleştirildi

Ticari olarak paketlenen ya da açık ambalajda satılan 26 tür bitki çayını analiz ettiklerini bildiren Doğanlar, şu ifadeleri kullandı:

“Çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde alternatif destek olarak kullanılan ve özellikle açıkta satılan bitki çaylarında bakteri ve küf sayılarının ön görü edilenin üzerinde bulunduğu ve sağlık açısından risk oluşturduğu, gerektiğince önceden de belirlenmiştir. Ürün yapısında bulunmasına rağmen ürün ambalajında belirtilmeyen bir bitkisel içerik, buna hassas kimselerde alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Bu yüzden bitki çaylarında bitki tür orijininin takip edilebilirliği, tüketiciyi toksik ya da alerjen tesiri bilinmeyen bitki türleriyle yapılabilen taklit ve tağşişten güvenliğini sağlamak bakımından önemlidir.”

Doktora öğrencisi Ali Tevfik Uncu’nun, enstitünün Bitki Moleküler Genetiği Laboratuvarı’nda bitki çaylarında olası taklit ve tağşişin belirlenmesi hedefiyle analiz yöntemi geliştirdiğini bildiren Doğanlar, yöntemin her türlü işlenmiş bitkisel üründe uygulanabileceğini vurguladı.

Doğanlar, analizle, taklit ve tağşişi kısa sürede, düşük maliyetle ve tekrar edilebilir şekilde moleküler düzeyde belirleme gücüne sahip olacaklarını ifade etti.

Doktora öğrencisi Uncu ise çalışmanın DNA barkodlama yöntemiyle gerçekleştirildiğini bildirdi. Uncu, işlenmiş bitki çaylarında bitki tür orijininin moleküler düzeyde belirlemesini sağlayan DNA temelli analiz yöntemi geliştirdiklerini kaydetti.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR