Bitkisel verimi artıran bakteri keşfedildi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Çumra Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda uygulanan çalışma sonucu, hem bitkisel verimi artıran hem de gübre gereksinimini düşüren bakteri bulundu.

SÜ’den uygulanan bildirime göre, Çumra Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Fatih Er ve Yüksekokul Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Öğüt, “Alkalin topraklarda rizosfer pH’sını (Hidrojenin Gücü) düşüren bakteri programsı” buluşuyla Türk Patent Enstitüsü’nden patent almayı başardı.

Buluşun, tarımda bitkisel verimi artırmayı ve gübre tüketimini azaltmayı amaçladığı amacıyla hem ekonomik hem de etrafvi bir yaklaşım şeklinde kabul edildiği belirtildi.

“Ülkemiz tarımına idealdur”

Doç. Dr. Mehmet Öğüt, aşağı yukarı 10 sene süren çalışmalarda keşfettikleri bir bakteri türünün, asit salgılayarak toprakta güç çözünebilir haldeki mineralleri çözdüğünü ve bu sayede bitkiye eksik bulunan gıda maddelerini sağladığını belirleme ettiklerini belirtti.

Keşfedilen bakterinin, ulusal kaynaklardan alındığı amacıyla ülke tarımında tüketiminin ideal olacağını ifade eden Öğüt, “Buğday başta olmak üzere mısır, şeker pancarı ve domateste olumlu neticeler alınmıştır. Tohuma program, sulama suyuna karıştırma ve fide daldırma yöntemleriyle kullanılabilmektedir” diye konuştu.

Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Er ise ülke genelindeki toprakların birtakım bitki gıda maddeleri yönünden yoksul bulunduğunu, bu durumun tarımda yüksek verim almanın önündeki mühim engellerden biri bulunduğunu söyledi.

Bitki gıda maddelerinin eksikliğini gidermek amacıyla genellikle gübreleme yapıldığını hatırlatan Er, şunları kaydetti:

“Kimyasal gübreler, tüketimi pahalı bulunduğu gibi aynı vakitte toprak, su ve hava ortamlarında etraf kirliliklerine de sebep olmaktadır. Buluşumuz, gübre tüketimini azalttığı ve bitkisel verimi artırdığı amacıyla hem ekonomik hem de etrafvi bir program olacaktır. Bu yönden da çalışmamız tarıma mühim bir ilerleme getirdi.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR