BMGK, 6 generali yaptırımlar listesine aldı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

BM Emniyet Konseyi, Güney Sudan’da bir buçuk senedir süren iç savaşta binlerce bireyin öldürülmesinde sorumluluğu bulunduğu belirti edilen 6 generale yaptırım program kararı aldı.

Güney Sudan’da Cumhurbaşkanı Salva Kiir ile vuruş teşebbüsü suçlamasıyla görevden aldığı muavini Riek Machar arasındaki mücadele sebebiyle yaşanan çatışmalarda çok sayıda sivil hayatını kaybetti ya da evlerini terk etmek mecburiyetinde kaldı.

BM Emniyet Konseyi, sivillere yönelik hak ihlallerinin yaşandığı ülkede, Hükümet yönünden üç, Machar yanlısı üç olmak üzere toplam 6 generale seyahat yasağı ve varlıklarının dondurulması kararı verdi.

Konsey oldukça evvel aldığı kararda Güney Sudan amacıyla yaptırım mekanizması kurmuş fakat listeye kimseyi eklememişti. Son kararla generaller Marial Chanuong Yol Mangok, Gabriel Jok Riak, Santino Deng Wol, Simon Gatwech Dual, James Koang Chuol ve Peter Gadet yaptırımlar listesine alındı.

BM Güney Sudan Misyonu’nun (UNMISS) iki gün evvel açıkladığı raporda, ordu ve bağlı kümelerin sivilleri öldürdükleri, evleri ve işyerlerini yağmaladıkları, köyleri tahrip ettikleri, 100 binden çok bireyi göçe zorladıkları belirtilmiş, çok sayıda kadın ve kızın tecavüze uğradığı bazılarının ise evlerinde diri diri yakıldığı kaydedilmişti.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit’in, 16 Aralık 2013’te, eski muavini Riek Machar’ı vuruş teşebbüsüyle suçlamasının sonrasında şiddet olaylarının yaşandığı ülkede, o tarihten bu yana hükümete bağlı birlikler ile Machar yanlısı kümeler arasında çatışmalar Aralıklarla devam ediyor.

Çatışmalarda on binlerce insan hayatını kaybetti, 2 milyon şahıs ya ülke içerisinde yerinden edildi ya da komşu ülkelere kaçtı. BM, ülkede aşağı yukarı 2,5 milyon bireyin açlık tehlikesi altında bulunduğunu ön görü ediyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR