Borsada Hisse Seneti Almak Riskli mi?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

2013 yılında yatırım araçlarının artık kazandırmayacak ve hatta kaybettirecek noktaya gelmesi tüm yatırımcıları borsaya itti. Hisse senedi alıp satarak para kazanmak isteyen küçük yatırımcı için bir takım risklerde bulunuyor. Son aylarda altın fiyatlarının düşmesi, Dolar ve Euro’nun kazandırmaması gibi nedenlerle borsada hisse seneti almak riskli mi? soran sayısı arttı. Çünkü, yatırımcılar hisse seneti tarafına yönelmeye başladı. Buda Bist’in yükselmesinin baş nedenleri arasında bulunuyor. Haberimizde borsada oynamanın riskli olup olmadığı konusuna değineceğiz.

Borsa Riskli mi?

Borsada hisse seneti alıp satmak için öncelikle bir aracı kuruma ihtiyacınız var. Bu konuda büyük bankalardan birini seçerek yatırım hesabı açtırabilir ve hisse seneti alım satımı yapabilirsiniz. Borsada hisse seneti almak risklidir. Ancak, tüm yatırımlarda riskler bulunmaktadır. Bundan 3 ay öncesine kadar 16 bin tl lik gram altın alan bir kişinin şu anda 13 bin tl si kaldığını düşünürsek, borsadaki riskin daha az olduğunu söyleyebiliriz. Borsada riske girmemek için büyük şirketlerin kağıtlarına yönelmelisiniz. Aksi taktirde spekülatif kağıtlar her zaman kaybettirebilmektedir. Çünkü, spekülatif kağıtların amacı küçük yatırımcının ilgisini çekerek yatırımcıyı zarara sokmak ve elindeki yatırımın büyük miktarlarını almaktır. Örneğin; X bir kağıt 4 TL den kısa sürede 20 TL geldiğinde, küçük yatırımcı “4 bin tl yatırsaydım 20 bin tl olacaktı. Bu kağıt daha yükselir en iyisi alayım.” diyerek 20 TL’de kağıda giriş yapıyor. Hisse senetini yönlendiren kişi bu aşamada emeline ulaşmış demektir. Yeteri kadar küçük yatırımcıyı hisseye topladıktan sonra fiyatı tekrar aşağı salarak yatırımcıların gözünü korkutuyor. 20 TL den aldığınız hisse seneti tekrar 4 tl ye geliyor. Buda 20 bin tl lik bir yatırımın 4 bi tl ye düşmesi ve toplamda 16 bin tl zarar anlamına geliyor. Bu yüzden bilinmedik spekülatif kağıtlara girmeyin. Bu kağıtlarda edilebilecek karlar sizi yanıtmasın.

Borsada Risk Ne Kadardır?

Borsada belirli riskler olmasına rağmen bu riskler sistem tarafından ölçülendirilmiş. Her şirket hissesine göre belirli oranlarda düşebilir yada belirli oranlarda yükselebilir. Bu oranda %10’dur. Baz fiyat yani o seans için açılışı fiyatı üzerinden %10 aşağısı ve %10 yukarısı olmak üzere hisse fiyatı değişebilir. Baz fiyatı 2. seansta tekrar belirlenir ve 2. seans başlangıç fiyatı üzerinden en düşük %10 ve en yüksek %10 olacak şekilde tekrar ayarlama yapılır. Buna taban ve tavan fiyat denilmektedir. Örneğin; 10 TL lik bir kağıt o seans için en fazla 11 tl ye yükselebilir. 11 TL tavan ve 9 tl tabandır. Yani, yatırımcı 10 bin tl lik yatırım yaptığında tek seansta en fazla bin tl kaybedebilir. Tabi bu durum genel gerçekleşmez ve 10 TL lik kağıt önemli haberler gelmediği sürece bu oranda düşmez. Ancak, riskin boyutlarını öğrenmek isteyenler için taban fiyat kavramı oldukça önemlidir. Borsada hisse seneti almak riskli mi sorusunun diğer bir riskide şu; Şirketin iflas etmesi durumunda o tahta kapanabilir. Yani, X firma iflas ederse sizde iflas etmiş sayılırsınız. Buda genelde çok sık görülmesede dikkat edilmesi gerekir. Çünkü, bu durumda şirket iflası paranızın tamamen kaybı anlamına gelmektedir.

Büyük Şirketlerde Risk Daha Düşük

Borsada yatırım yapmak istiyorsanız dikkatli olmak zorundasınız. Çünkü, yanlış yatırım demek zarar etmeniz ve hatta paranızın toz olup uçması demektir. Küçük şirketlere yatırım yapabilirsiniz. Ancak, güvenilir olduğundan emin olmanız gerekiyor. Büyük şirketlere yatırım ise her zaman çok daha iyidir. Evde, işte yada benzeri bir yerde kullandığınız büyük bir markayı düşünün. Bu şirkette spekülatif hareketler hem daha azdır, hemde iflas riski neredeyse yoktur. Ayrıca şirketlerin bilançoları, karları, kar payı dağıtım oranları ve 2-3 yıllık geçmişinide incelemeniz borsada hisse seneti alırsan riskleri en aza indirmenize neden olacaktır. Borsada kazanmak için önce kaybetmemeyi öğrenmelisiniz. Bunu öğrenirseniz zaten kazanç elde edersiniz.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR