Bu gıdalar uykunuzu kabusa çevirebilir

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Akşam saatlerinde tüketilen gıdanın uykuya birebir tesiri olduğunu ifade eden Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, “Sindirimi güç tespit edilen ve uzun vakit mide barsakta kalan gıdaların yatmaya yakın tüketilmesi çoğu sıhhat sorununu de yanında getirmektedir.” Diye konuştu.

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, uykusuz bırakan gıdalar ile alakalı şeklinde yaptığı bilgilendirmede şunları kaydetti; “Kırmızı et: Eğer akşam yemek saatiniz sekizden sonraya kaldıysa bunda kırmızı et tüketmeniz fazla doğru bir seçim olmayacaktır. Sert yapısı ve protein içeriğinin yüksek olması sebepi ile uzun vakit tok tutan kırmızı et siz uyur iken barsak sisteminizde olacaktır. Bu halde uyku düzeninizde normal olmayan davranışlara sebep olabilir.

Alkol: Fazla oranda alkol alabilmek güzel uyku ile eşleştirilmesi genel inancı olsa da bu hal gerçek değildir. Alkol uyumaya sebep olmakla eş güdümlü uzun ve rahat bir uyku düzeni sağlamaz. Alkol tüketilen vakitlarda genel şeklinde sığ uyku ve gece vakitsince birkaç uyanma ortaya gelmektedir. Alkolü sık tüketmeyen şahıslarda bu geceler genellikle sinir bozucu bir döngü oluşturur ve vakit ortamında alışkanlık ilerletmesi sebepi ile devamlı alkol alımı söz hususu olabilir. Huzurlu bir uyku amacıyla alkolden kaçınılmalıdır. Bitter çikolata: Günün her saati zevkle tüketilen çikolatayı kim yatmadan evvel keyifle tüketmek istemez ki? Tüketilmesi eğlenceli gibi görünse de geceyi kaliteli uyku ile geçirmenizi engel tespit edilen gıdalarden birisi de bitter çikolatadır. Uyku kaçıran ve insana ektra enerji veren kafein bu çikolata ortamında çoğu ile bulunmaktadır. Hemen anında bütün çikolatalar ortamında tespit edilen kafein bulunur. Buna teobromin adı verdiği uyaranda eklendiğinde kalp ritminin hızlanması ile uykunuzun kalitesizleşmesi kaçınılmazdır.Beyaz çikolatalar ortamında bu bileşenlerin oldukça az olması sebepi ile uyku kalitesine tesiri oldukça azdır.

Sarımsak: Genel şeklinde yatmadan evvel ortamında sarımsak tespit edilen gıdaların tüketiminden kaçınırız. Bunun çoğu sebepi olsa da asıl esas sebepi uyku düzensizliği yapması be gece kalitesiz uyku geçirmeniz olacaktır. Sarımsağın uyku kaçırmasının esas sebepi mide ekşimesine sebep olmasıdır. Genellikle titiz midelerde sarımsağın reflü gibi sorunlara sebep olabileceği unutulmamalıdır.

Kahvaltılık Tahıllar: Birfazla insan bugünümüzde süratli tüketim amacıyla kahvaltılarda tahıllara yönelse de bu gıdalar birtakım hallerde yüksek kalori içeriği olmadığı amacıyla gece yatmadan da tüketilmektedir. Uykunuzu kaçıran gıdalarden birisi de kahvaltılık tahıllardır. Yatmadan evvel kan şekerinizin süratli yükselmesini gerçekleştiren tahılları tüketmek kalitesiz bir uykuya eşdeğerdir.

Şeker Barları: Gün ortamında tatlı ihtiyacını karşılamak amacıyla dönemsel şeklinde tükettiğimiz şeker barları tekrar geceki uykunuza mal tespit edilen gıdalarden birisidir. Yapılan bir çalışmada uyur iken evvel bireylere şeker barları tükettirilmiş ve 10 bireyden 7’sinin gece kâbus gördüğü saptanmıştır. Bu hal gece yatmadan yüksek oranda alınan şekerin bu hale sebep olabileceği sonucunu çıkarmaktadır.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR