Buğday Fiyatı Ne Kadar Olacak?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye’nin mühim tarım merkezlerinden Çukurova’da buğday üreticileri, Toprak Mahsulleri Ofisinden (TMO) buğday alım fiyatını kilogramda 80 kuruşun üstünde açıklamasını bekliyor.

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Muhammet Bulut ile idare kurulu üyeleri Kenan Balki ve Remzi İldeş, Tatlıkuyu Mahallesinde Mehmet Avran’a ait hasat prosedürü süren buğday tarlasını gezdi.

Bulut, AA muhabirine, Çukurova’da mayıs ayında başlayan buğday hasadının yarısının tamamlandığını, mevsim şartlarının güzel gitmesiyle bu sene verimde yüzde 50 artış olduğunu kaydetti.

Çukurova’da bu sene aşağı yukarı 2 milyon dekar alanda buğday ekildiğini ve dekarda ortalama 750-800 kilogram seviyesinde ürün alındığını izah eden Bulut, “Çiftçilerimiz, geride bıraktığımız sene kuraklık sebebiyle bölümde uygulanan buğday hasadından dekara aşağı yukarı 250 ile 400 kilogram ürün aldı. Bu sene çiftçilerimiz geride bıraktığımız senea oranla yüksek verim almakta. Bu sene buğday hasadında yaptığımız araştırmalarda verimde yüzde 50 artış olduğunu gördük. Çiftçilerimizin yüzü gülüyor. Onların sevinci bizi de mutlu ediyor” diye konuştu.

– Beklenti, 80 kuruştan çok

Bulut, TMO’nun alım fiyatlarında buğdayın kilogramının 80 kuruşun üstünde açıklanması durumunda çiftçinin sevineceğini kaydetti.

Bölgede ürünlerin pazarlanmasında TMO’nun alım politikalarının çok mühim olduğunu altını çizen Bulut, şu şekilde konuştu:

“Kaliteli buğdaya hak ettiği değer verilirse, hem üretim hem de nitelik problemleri ortadan kalkacaktır. Buğdayda niteliğin düşmesinin sebeplerinden biri en büyük niteliğe temel bir fiyatlandırma düzeneğinin olmamasıdır. Bu sene piyasada buğday, hasadı yaklaştığı tarihlerde 80 ile 90 kuruş arasındaydı şimdi ise 65 ile 75 kuruş arasına düştü. Bölge çiftçilerimiz, ürünlerini mecburen tüccara veren üreticiler, bölgemizde TMO’nun alım merkezlerinin geç olmadan açılmasını ve kilogramda 80 kuruştan çok olmasını istemektedirler.”

Çiftçi Avran TMO’nun bir an evvel döneme girip ürünlerini almalarını istedi. Avran, susuz alanlarda üretim yapıldığını, bereketli toprakların suya kavuşması amacıyla 7 Göze Barajı’nın biran evvel etkinliğe geçirilmesi gerekliliğini kaydetti.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR