Buğdayda TMO’nun ‘taban fiyatı’ bekleniyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Buğday hasadının tamamlandığı Çukurova’da, gözler TMO’ya çevrildi. Buğdayda taban alım fiyatını şimdilik belirlemeyen TMO’nun nasıl bir fiyat açıklayacağı sektörde merak konusu.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, AA muhabirine yaptığı bildirimde, Adana ve bölgesinde buğday hasadının tamamlandığını fakat yapımcı ve alıcıların alım satım konusu ile ilgili TMO’dan ileriki fiyatı beklediğini söyledi.

TMO’nun fiyatı bildirimde gecikmiş olmasının pazaryı resmen kilitlediğini ifade eden Girmen, “Hasadın tamamlanmasına karşın taban fiyatın açıklanmaması, yapımcının elindeki malın satımını geciktirmesine, alıcının ise bin ton alacaksa bunun üçte birini alarak temkinli davranmasına yol açıyor. Rakamları sebep geciktirdiklerini şimdilik idrak etmiş değiliz. Fakat ön görüimiz, TMO’nun da şu an pazardaki alım fiyatıyla aynı ya da oldukça aşağı bir rakam vereceği amacıyla fiyat bildirimde beklediği yönünde” diye konuştu.

Girmen, hasattan evvelki alım fiyatının yapımcıyi memnun eder bir rakam olduğunu fakat sahip olunan fiyatların çiftçiyi memnun etmediğini savundu.

Hasat evveli buğdayın taban fiyatının 90 kuruş seviyelerinde olduğunu bildiren Girmen, “Bu fiyat, yapımcıyi memnun eden bir rakamdı. Şu an alım fiyatı 68-75 kuruş civarında. TMO’nun vereceği fiyatın bu fiyatlara yakın ya da oldukça düşük olacağını ön görü ediyoruz. Tabii bu da yapımcıyi memnun etmiyor. Satmak istese bile alıcılar şu an toplu ürün almaktan çekiniyor. TMO’nun şimdilik fiyat açıklamamış olması alıcıyı ‘TMO’nun fiyatı sebebiyle boşa düşer miyim’ tedirginliğine sürüklüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Girmen, TMO’nun da açıklayacağı rakamların sahip olunan pazar fiyatlarının benzeri ya da biraz aşağısı olacağını ön görü ettiklerini, fakat ne olursa olsun taban fiyatın bir an evvel açıklanması, hem yapımcı hem de alıcının merakını giderilmesini istedi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR