Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Fikirtepe’ye El Attı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Özellikle Fikirtepe’de yılan hikayesine dönen kentsel dönüşüm vakitcine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dahil oldu. Bakanlık finansal zorluk çeken şirketlere ortak şeklinde işleri hızlandıracak. İlk görüşme ise ‘Fikirtepe İnatçısı’ ile tanınan ada üstünde olacak. Bakanlık anlaşırsa Vartaş ile bölümde 2 binden çok konut yapacak. Diğer bir ortaklık plan edilen şirket ise Anka Yapı.

TIKANIKLIK AŞILACAK

Kentsel dönüşümde tıkanan noktalara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı araya girmek etti. Önce 27 Ekim’de kentsel dönüşüm yasasında uygulanan yönetmelik farklılığı ile vakitcin hızlandırılması adına mühim bir ismim atıldı. Şimdi ise sıra finansal zorluk çeken firmalara geldi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı projesini bitiremeyen firmalara ortak olacak. Aynı yapı adasında aniden firma olması sebebiyle çalışmaların başlayamadığı bölgelerde de bakanlık vakitci devralacak. Bakanlık ilk görüşmeleri kentsel dönüşüm en çok tartışıldığı Fikirtepe bölgesinde yaptı. Bölgede dönüşüm projesi yapan Vartaş ve Anka Yapı’nın bakanlığa bağlı İller Bankası ile ortaklık kurması bekleniyor. Sürece İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kiptaş’ın da dahil olacağı belirtiliyor.

İNAT KIRILDI AMA…

Vartaş İnşaat kentsel dönüşümün simgesi durumuna gelen ‘Fikirtepe İnatçısı’nın da içerisinde bulunuğu yapı adasında proje planlıyor. 30 bin metrekare alanda tek başına kalan bir yapı sebebiyle şirket senelerce beklemişti. Söz hususu hak sahibinin inadı kırıldı, imzalar atıldı fakat bu defa şirketin finansal problemleri meydana çıktı. Vartaş dönüşüm projesi amacıyla Alman firma Stern Immobilien AG ile yarı yarıya ortak olmuştu. Fakat 15 Temmuz vuruş girişimi ardından Alman ortak Türkiye’ye yatırımdan vazgeçti. Finansal açından destek bekleyen şirket evvel Alman ortakları ile yollarını ayıracak sonra bu hafta içi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol imzalamak amacıyla masaya oturacak. Şirket ‘Fikirtepe İnatçısı’ nın varolduğu ada ve yanındaki başka ada amacıyla bakanlıkla görüşecek. Söz hususu alanda 2 bin 150 yeni konut yapılması planlanıyor. Fikirtepe’de inşaata ilk başlayan firmalardan Anka Yapı da zorluk çekiyor. İflas erteme talebinde tespit edilen şirketin de İller Bankası ile ortaklkı kurması bekleniyor.

bakanlik-el-atti-yarim-kalan-insaat-kalmayacak_x_8926775_1458_z11

MÜTEAHHİTLERLE GÖRÜŞÜYOR

Fikirtepe’de 57 yapı adasından 22’si amacıyla ruhsat, 10’u amacıyla de kazı ruhsatı alındı. Bölgede dönüşüm kapsamında 35 bin konut, 2 bin 500 ticari alan yapılması bekleniyor. Fikirtepe’de dönüşüm projelerinin sayısal değeri ise 18 milyar doları bulacak. Fikirtepe’de vatandaşlar, firmalar ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında köprü vafizesi gören dernek FİDEM’in Başkanı Ercüment Oruç, İller Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Demirtaş ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Hüseyin Kaya’nın bölümdeki müteahhitlerle bir araya gelerek çözüm yolu aradıklarını söyledi. Oruç, “Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki son bir ayda 4 kere Fikirtepe’ye geldi. Son şeklinde parasal sorun yaşana firmalara destek sözü verdiler. İller Bankası aracılığı ile iş ortaklığı yapılacak. Bakan Özhaseki Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım ile de dönüşüm işbirliği amacıyla bir görüşme yaptı.” dedi.

YAPAMIYORSAN BIRAK GİT

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcı ve İller Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Demirtaş, bölümde 2 firma ile görüştüklerini, problemli yapı adalarında da çalışmalara başladıklarını söyledi. Demirtaş, “Bakanlık şeklinde Fikirtepe’deki prosese el attık. Finansal zorluk çeken firmalarla İller Bankası ve Kiptaş aracılığı işe işbirliği yapacağız. Bunun dışında birtakım bölgelerde işe başlamayan firmalar var. Onlara diyoruz ki ‘Yapamıyorsan bırak git’. Biz gerçekleştirdikleri masrafları ödeyeceğiz, kârdan da bir oran pay vereceğiz. Onlara bir vakit verdik. Sonra biz tabelamızı asıp işe başlarız.” diye konuştu.

SAYILARLA KENTSEL DÖNÜŞÜM

6.5 milyon – Ülke çapında yenilenmesi beklenilen konut sayısı
884 milyar lira – Kentsel dönüşümün maliyeti
20 yıl – Dönüşüm amacıyla öngörülen vakit
123 bin 106 – 10 ayda riskli ilan edilen bina sayısı
12 bin hektar – 10 ayda riskli alan ilan edilen bölge
1 milyon 700 bin – 12 bin hektarlık riskli alanda yaşan vatandaş sayısı
35 bin – Fikirtepe’de yapılacak yeni konut sayısı
18 milyar dolar – Dönüşüm ardından Fikirtepe’deki proje sayısal değeri

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR