Çiğ Köfteye 1 Yılda 10 Milyar TL

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye’de gün geçtikçe sunulan “kendi işinin patronu” olma sevdası, “franchise” (markalı bayilik) sektörünü de yanında büyütüyor. Türkiye Gazetesi’nin haberine göre hiçbir tecrübeye sahip olmadan dahi belli bir markanın gücünü arka kısmına alan girişimciler, bu sistemde kısa sürede büyük kazançlar elde edebiliyor. Bayilik sistemi, ülkemizde gıda, restoran ve cafe başta olmak üzere çoğu alanda gelişiyor. Bu süreçte girişimci adaylarının en çok ilgi ettiği konu ise, en düşük maliyetle kendi işinin başına geçebilmek… Hem firmaların yüksek bedeller talep etmesi hem de yüksek işletme giderleri, girişimcileri çok seçici olmaya yöneltiyor. Böylece “bayilik bedeli talep etmeyen” ve gerektiğince düşük sermaye ile girilebilen etsiz çiğ köfte sektörü, seneler içerisinde ön plana çıktı.

KÜÇÜK YATIRIM BÜYÜK CİRO

İstanbul Etsiz Çiğköfteciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Güzelaydın’ın verilen verilere göre; bugün sektörde etkinlik gösteren firma adedi 50’nin gerektiğince üstünde… Toplam şube adedi 30 bin seviyesinde seyrediyor. Bir şubenin aylık cirosu da ortalama 20 bin TL’yi buluyor. Sadece çiğ köfte zincirlerinin 1 senelik cirosu 7 milyar TL’yi geçiyor. Buna market ve restoran satışları da eklendiğinde, söz konuu rakam aşağı yukarı 10 milyar TL’ye çıkıyor. Aynı vakitte Kahta Çiğköfte’nin Yönetim Kurulu Başkanı da tespit edilen Orhan Güzelaydın, “Bugün 25 ilde 310 şubeye ulaştık. 2017’de hedefimiz, 360 şubeye çıkmak. Franchise vermeye devam ediyoruz. Bir şube 15 bin TL yatırımla kurulabiliyor. 5 metrekarelik bir dükkân bile bu iş amacıyla uygun. İlk açılışta 150 kilogram bedava çiğ köfte tedariği sağlıyoruz. Bünyemizde yer alan eğitmenlerimiz, işletme personeli amacıyla lüzumlu eğitimleri sağlıyor. Günde 3 bin TL ciro yapan şubelerimiz bile var” diye konuştu.

BİR SIKIM 60 BİN İSTİHDAM

Türkiye’de her çiğ köfte bayisinde ortalama 2 şahıs istihdam ediliyor. Sektör bugün bu hâliyle, aşağı yukarı 60 bin istihdam sağlamış durumda. Orhan Güzelaydın, “Menülerimizin vazgeçilmezi tespit edilen yeşillikler, bulgur, salça ve lavaş da binlerce çiftçiye gelir sağlıyor. Çiğ köfte millî bir ürünümüzdür. Biz bunun küresel tescili amacıyla çabalıyoruz. Bu konuta dernek şeklinde Ankara’da girişimlerimiz var. Bunu sağlarsak çok kurumsal yapıya kavuşacağız. Mevzuatta çiğ köfte bulunmamasından kaynaklanan birtakım sıkıntılar var, bunların giderilmesini talep ediyoruz” dedi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın sektör üstünde denetimlerinin gerektiğince arttığını altını çizen Güzelaydın, şu şekilde devam etti: Markalı çiğ köftede insan sağlığına zararlı ürüne rastlayamazsınız. Fakat merdivenaltı üretimin çok sıhhatli olduğunu söyleyemem. Salçamız bile evlerde sarfedilen market salçası değil, konui üretim şeklinde taze hazırlanıyor. Hijyene çok ilgi ediyoruz.

SOSYETE KUYRUĞA GİRDİ

20 senesi aşkın süredir sektörün içerisinde tespit edilen Orhan Güzelaydın, “Bugün elit semtlerdeki şubelerimizin satışı çok iyi. 1999 senesinde Levent’te sosyeteyi çiğ köfte kuyruğuna soktuğumu hiç unutamam” dedi

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR