Çipras’tan IMF’ye büyük suçlama

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, vatanının bugün ortamında varolduğu güç durumdan Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) büyük sorumluluğunun varolduğunu belirtti.

SYRIZA’nın meclis takım toplantısında konuşan Çipras, Avrupalı kurumların Yunanistan’dan mantık dışı taleplerde bulunarak hükümeti ve Yunan halkını ufak düşürmeye çalıştığını ileri sürdü.

Çipras, IMF’nin sert önlemler talep ettiğini, AB’nin ise borcun tekrar yapılandırılmasını kabul etmediğini ifade ederek, “IMF buluşu uygulaması meclis şeklinde kabul etmemiz olası değil. Bu ülkede kimin vergi vereceğine karar vermek hükümetin yetkisindedir. Krizi oligarşi ödeyecek. Yunanistan’ın günümüz haliyle alakalı IMF’nin cinayet derecesinde yükümlülükleri var” dedi.

Kurumların öne sürdüğü koşullarda ısrar etmesinin ardında siyasi hedefler varolduğunu ileri süren Çipras, Yunanistan’a öneri edilen uygulamanın bozukluğu çözmeyeceğini ve ülkeyi tekrar durgunluğa sürükleyeceğini savundu.

Çipras, “Çözüme yardımcı olmayacak baskılara boyun eğmemek güçundayız. Ortaklarımız da, Yunanistan meselesini çözüme ulaştırmak isteyip istemediklerine ve IMF’nin çözümün yönü olup olmayacağına karar vermeli” diye konuştu.

Kreditörlerin, öne sürdüğü koşullarında ısrar ederek, Yunanistan’da ve bütün Avrupa’da kemer sıkma politikalarına karşı bulunan çabalara gözdağı vermeye çalıştığını ifade eden Çipras, Avrupa Merkez Bankası’nın da finansal sorun yaratma taktiği uygulayarak buna arka çıktığını ileri sürdü.

Çipras, karşılaşılan güçluklara karşın Yunanistan’ın kreditörleriyle bulunan müzakerelere sonuna kadar devam etmekte kararlı olduğunu belirtti.

Kreditörlerle asıl müzakerelerin bundan sonra başlayacağını bildiren Çipras, “Hükümet, kurumlarla AB kurallarına ve Yunan halkının iradesine saygılı şeklinde müzakereleri sürdürmeye kararlı. Ancak, biz uyuşma değil çözüm istiyoruz. Bundan sonra müzakerelerin son adımına giriyoruz. Gerçek müzakereler şimdi başlıyor” diye konuştu.

Bu arada, Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Çipras’ın konuşmasını yerde oturarak izledi. Varufakis’in kendine ayrılan bakanlık koltuğu yerine yerde oturması yerli ve yabancı basının ilgi odağı oldu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR