DAİŞ çatışmalarında bin 218 Peşmerge hayatını kaybetti

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, ABD’li askeri eksprlerin eğiteceği ve her biri, 2 bin 200 askerden oluşacak 3 yeni Peşmerge alayının kurulacağını söyledi.

Yaver, Erbil’de düzenlediği basın toplantısında, “ABD askerlerinin eğitim vereceği, her biri, 2 bin 200 personelden oluşacak 3 yeni Peşmerge alayının kurulmasına karar verdik. Bu yönde çalışmalarımız başladı ve en kısa vakitte personel alımına başlayacağız. Peşmergeler 18-30 yaş arasında olacak. Bu Peşmergeler, en az 8 sene hizmet verecek ve hiçbir siyasi partiye üye olmayacak” dedi.

“Yeni Peşmerge birliklerin silah ve teçhizatlarının da ABD yönünden karşılanacağını” izah eden Yaver, “Irak’ın bir parçası şeklinde ABD’den gelen askeri yardımların bir alanı payımıza düşüyor. Bundan sonra ileriki bulunan bütün askeri yardımlar bu 3 yeni alaya verilecek. ABD’li askerler, Peşmergelere esas askeri eğitimlerin yanı sıra başka hususi dersleri de verecek. Elbette bu Peşmergeler, bakanlığımıza bağlı olacaklar” ifadelerini kullandı.

– Koalisyon ülkelerinin desteği

Cabbar Yaver, ABD öncülüğündeki birlik güçlerinin, DAİŞ’e karşı Peşmerge güçlerine hava hücumu desteği vermeye devam ettiğini bildirdi. Koalisyon ülkelerinin silah ve mühimmat yardımlarını da sürdürdüğünü açıklayan Yaver, DAİŞ’e karşı yapılan birlikun İsveç, Macaristan ve Norveç’in katılımı ile genişlediğini kaydetti.

– Bin 218 Peşmerge hayatını kaybetti

Yaver, “DAİŞ çatışmalarında bir 218 Peşmergenin hayatını kaybettiğini, 6 bin 724’ünün ise yaralandığını” kaydetti. Kaybbulunan ve DAİŞ’in elinde bulunduğu ön görü edilen Peşmerge adedinin ise 54 bulunduğunu söyledi.

– Peşmerge ile Şii milisler arasındaki çatışma

Yaver, Diyala ilinin Celavle ve Sadiye kasabalarında Peşmerge güçleriyle Şii milislerden meydana gelen Haşdi Şabi (Halk Toplulukları) arasında çıkan çatışmaya dair ise, bu hususta bir hatalı kavramanın söz hususu bulunduğunu söyleyerek şu şekilde mevzuştu:

“Ortada ciddi bir problem yok. Peşmerge yalnızca havaya ikaz ateşi açtı ve problem fazla büyümeden vaka kapatıldı. Peşmerge güçleri, DAİŞ’in dinamik bulunduğu bölgelerde kendini koruma hedefli şeklinde 3 metre genişliğinde ve yüksekliğinde hendek kazmaya başladı. Sorun masa başında diyalog yolu ile çözülmüştür.”

– Musul’un kurtarılması

Enbar iline bağlı Ramadi kentinin düşmesinin sonrasında Musul’u kurtarılmasına yönelik dengelerin değiştiğine işaret eden Yaver, “Şu anda Irak ordusunun önceliğinde Ramadi’nin kurtarılması var. Musul’un üstünde oldukça sonra yoğunlaşacaklar. Bu mevzu ile ilgili birkaç defa toplantı yaptık fakat Bağdat’ta yakın bulunan Ramadi’nin düşmesiyle şu anda kimse Musul’dan bahsetmiyor” diye mevzuştu.

Cabbar Yaver, Irak hükümetinin, Peşmergeye şimdiye kadar rastgele bir yardım yapmadığı verisini paylaştı. Yaver, Peşmergenin Irak ordusunun bir parçası şeklinde Savunma Bakanlığından alması gereken bütçeden yararlanamadığını kaydetti.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR