Doğalgaz İndirimi Kararıyla İlgili İran’a Cevap

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 100 işadamı ile eş güdümlü gerçekleştirdiği Şili, Peru, Ekvador gezisine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’da katıldı. Peru ayağında Bakan Albayrak, Uluslararası Tahkim Mahkemesinin Türkiye’nin İran’dan aldığı doğalgaza indirim yapılması kararını ve İran’ın buna verilen olumsuz yanıtı değerlendirdi. Habertürk gazetesinden Selçuk Tepeli’de Bakan’ın İran’a yanıtını kaleme aldı.

İŞTE O YAZI

Tabii ki en sıcak ilerleme Türkiye’nin İran karşısında kazandığı doğalgazdaki ‘tahkim’ kararı. 2012’de açılan dava neticesinde Tahkim kurulu iki ülkenin indirimde anlaşması amacıyla yüzde 13.3 ile yüzde 15.8 aralığında bir miktar verdi.

“TÜRKİYE İRAN’A FAZLA ÖDÜYOR”

Bugün tahmini şeklinde Türkiye 1000 metreküp gaz amacıyla İran’a 270 dolar seviyesinde bir ödeme gerçekleştirirken aynı miktarda gazı Rusya’dan 200 dolara satın alıyor. Bakan Albayrak, “Tahkim Mahkemesi’nden çıkan indirim kararıyla eş güdümlü İran’la tekrar görüşmeye oturacağız” diyor ve ekliyor: “İran’dan beklediğimiz indirimi yapmasını talep edeceğiz.” Peki İran, fiyatı indirmeye yanaşmazsa ne olacak? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak bu soruyu şu şekilde yanıtlıyor:

“O vakit Tahkim Mahkemesi fiyatı belirleyecek. İran da o fiyata uyacak.” Albayrak, İran gazının fiyatında Tahkim Mahkemesi’nin 5 sene geriye dönük uygulanmasını öngördüğü yüzde 13-16 indirimden memnuniyetini şu sözlerle dile getirdi: “Bu karar ülkemiz amacıyla fazla güzel oldu.”

turiye-iran-in-agzinin-payini-verdi_x_8126632_335_z1[1]

KUR İHRACATIMIZI 13 MİLYAR $ VURDU

Heyette görüştüğümüz Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da, 2015’te Türkiye’nin dışsatımını aşağı çeken iki mühim etkene işaret etti: “2015’te dışsatımımız kur etkisiyle 13 milyar dolar düştü. Ayrıca, gerileyen emtia fiyatları, ihraç ürünlerimizin değerini de aşağı çekti. İhracatımızda bu amaçla yaşanan düşüş de 11 milyar dolar oldu.” Petrol fiyatlarının dış ticaret dengesinde oluşturduğu olumlu ilerlemeye de değinen Elitaş, “Düşen petrol fiyatları enerji ithalatı faturamızda 15 milyar dolarlık tasarruf sağladı” dedi.

TABAKLAR GÜRAL’IN

Gelelim Peru’ya… Peru’ya 2015’in ilk 11 ayında 163 milyon dolar dışsatım yaptık. Aynı dönemde ithalatımız 58 milyon dolarda kaldı. Peru gezisine Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) önderliğinde eşlik eden işadamları, başkent Lima’da şehrin en güzellerinden bulunan La Rosa Nautica isimli deniz ürünleri restmiktarına gitti. Güral Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Güral, masadaki servis tabaklarını hemen tanıdı ve arkasını çevirdi, çevresindekilere gösterdi: “Yemeklerinizi bizim tabaklardan yiyeceksiniz.”

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR