Dolar Alıp Faize Yatıranların Sayısı Arttı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim delegesi Doç.Dr. Umut Halaç, toplam yabancı para cinsinden mevduatlardaki artışların çok olmamasına rağmen dolar cinsi mevduatların (faizli döviz hesabı) bilhassa tercih ardından süratle arttığını belirtti. Doç.Dr. Halaç, şu şekilde dedi:

YÜZDE 16’LIK ARTIŞ

“2014 ile 2015’in Haziran ve Ağustos ayları karşılaştırması, bize dolar mevduatlarının Haziran’da yüzde 23, Temmuz’da yüzde 17 ve Ağustos’ta da yüzde 16 oranında arttığını gösteriyor. Yatırımlarını faizde değerlendirmek isteyen ve Türk Lirası’ndaki güvensizlikten uzak durmaya çalışan kişilerin, dolar mevduatlarına yöneldiğini görüyoruz. Bankalardaki yabancı para birimlerinde faizde değerlendirilen toplam paranın Türk Lirası karşılığı ise 535 milyon 556 milyon liraya ulaşmış halda.”

TL’DEN KAÇAN DOLAR’A YÖNELDİ

Türkiye’nin içerisinde varolduğu hal ve dünya genelinde güçlenen dolar sebebiyle TL’nin değer kaybettiğine ilgi çeken Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü öğretim delegesi Doç.Dr. Umut Halaç, vatan içerisindeki mevduatların Türk Lirası’ndan (TL) oldukça çok dövize kaydığını gördüklerini, dolarizasyondaki yükselişin 2005’ten bu yana en yüksek düzeye ulaştığını ifade etti. Türkiye’deki siyasi istikrarsızlık, erken tercih kararı ve yaşanan hadiseler sebebiyle meydana çıkan ekonomideki güvensizliğe ilgi çeken Halaç, şu şekilde devam etti:

“PARALARININ DEĞERİNİ KORUMAK İÇİN”

“Bu gibi hallere ekonominin verilen tepkiyi, Tüketici Güven Endeksi gibi endekslerle takip etmemiz mümkün. Bunlarla birlikte bu tür güvensizlikleri gözlemlemenin bir diğer yolu da ülke ekonomisindeki ‘dolarizasyon’ işaretlerini izlemekten geçiyor. Dolarizasyonun ilk etkilerini, TL’den kaçıp emniyetyi diğer para birimlerinde bilhassa dolarda aramaya yönelen ülkelerde görebiliriz. TL’den kaçanlar, paralarının değerini güvenliğini sağlamak amacıyla dolar almaya, işlemlerini dolarla yapmaya, mevduatlarını dolar cinsinden tutmaya başlar. İşte tam bu noktada mevduat bankalarında yabancı para cinsinden ve bilhassa de dolar cinsinden tutulan mevduatların son hali düşündürücü.”

parasina-para-kazanmak-isteyen-dolarda-faize-7707495_x_8900_o[1]

“SEÇİM SONRASI BÜYÜK İLGİ OLUŞTU”

Merkez Bankası bilgilerine göre, 2014 ile 2015 senelerinde Ocak – Ağustos ayları karşılaştırılması yapıldığında, altı çizilmesi gereken halin, toplam yabancı para cinsinden mevduatlardaki yükselişin çok olmamasına rağmen dolar cinsi mevduatların, bilhassa tercih ardından süratle yükselmesi olduğunu bildiren Doç. Dr. Umut Halaç, “2014-2015 senelarının Ocak ve Mayıs ayları, dolar mevduat miktarlarının karşılaştırması bize bu dönemlerde çok büyük değişlikler olmadığını gösteriyor. Ama Haziran ve Ağustos ayları karşılaştırmasında dolar mevduatlarının Haziran ayında yüzde 23, Temmuz ayında yüzde 17 ve Ağustos ayında yüzde 16 oranında arttığını görüyoruz. Yatırımlarını faizde değerlendirmek isteyen ve TL’deki güvensizlikten uzak durmaya çalışan kişiler, dolar mevduatlarına yöneldi” dedi.

“GEÇEN YILA GÖRE ÇOK ARTTI”

Karşılaştırmada diğer etkileyici bölümün ise toplam yabancı para cinsinden mevduatların TL karşılığı alanı olduğunu altını çizen Umut Halaç, “TL’deki değer kaybının Nisan 2015’den itibaren süratle arttığı, fakat bunun birlikteinde Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında hem TL’deki değer kaybından hem de TL’ye uzaklaşmadan ötürü geride bıraktığımız senea göre artış oranlarının Haziran 2015 amacıyla yüzde 37’lere, Temmuz 2015 amacıyla yüzde 40’lara ve Ağustos 2015 amacıylase yüzde 42’lere kadar yükseldiğini görmekteyiz. Bankalardaki yabancı para birimlerinde faizde değerlendirilen toplam paranın TL karşılığı, 535 milyar 556 milyon liraya ulaşmış halda. Geçen sene bu rakam 377 milyar 249 milyon TL’ydi. Parasal varlıklarını emniyet altına alabilmek amacıyla yatırım tercihlerini dolarda değerlendirmek isteyen yatırımcıları da suçlayamayız. Ülkemizin içerisinde varolduğu bu dönemde, yatırımcıların bireysel getirilerini en çok artıracak bulunan alternatiflere yönelmeleri son derece normal. Bu koşullar altında en güvenilir liman da dolar şeklinde görülüyor. ABD Merkez Bankası’nın dolar faizlerini sabit tutma kararı da dolar cinsinden mevduatların kısa vadede azalmasını sağlayacağını düşünmüyorum” diye konuştu.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR