Dünya Silah Pazarına Damgasını ABD ve Rusya Vurdu

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dünya çapındaki yükselen terör tehdidi ve çevresel çatışmalar silah satışlarına da yansıdı. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), silah pazarnın en güzel müşteri ve ihracatçı ülkelerini açıkladı.

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA ÇATIŞMA VAR

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, bu ay içerisinde uygulanan Münih Emniyet Konferansı’nda yeni soğuk harp ikazında bulundu. Ukrayna ve Ortadoğu’da esasen sıcak harp sürüyor. Doğu Asya’da Çin’in tutumu komşuları arasında tedirginliğe yol açıyor. Güney Asya’da ise ezeli rakip ülkeler Hindistan ile Pakistan arasındaki gerginlik varlığını savunuyor. Diğer yandan dünya çapında terör tehdidi sebebiyle güvensizlik artıyor. Dünya çapındaki gerginlik silah satışlarına da yansıyor.

YÜZDE 14’LÜK ARTIŞ KAYDEDİLDİ

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) açıkladığı son bilgiler de bu gelişmeyi doğruluyor. Dünya çapındaki silah satışlarını 5 senelik dönemler durumunda araştıran SIPRI, son 5 sene içerisinde silah ihracatında yüzde 14’lük artış kaydedildiğini bildirdi.

ORTADOĞU: KRİZLER ARTTIKÇA SİLAH SATIŞI PATLIYOR

Dünya çapında silah ithalatının büyük alanı Asya ve Ortadoğu ülkelerine yapıldı. Türkiye ile İran arasındaki bölümde ağır silah satışı yüzde 61 oranında arttı. 2011 – 2015 senelarını amacıylae alan dönemde sadece Hindistan 30 milyon nüfuslu Suudi Arabistan’dan oldukça çok silah satın aldı. Suudi Arabistan’ın silah ithalatı 2006-2010 senelarını amacıylae alan devreye göre 3 kat artış gösterdi. Silah ithalatçısı ülkeler listesinde 5 milyon nüfuslu Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise 4’üncü sırada yer alıyor. BAE’yi 6’ncı sırada Türkiye izliyor.

Dünyadaki en büyük silah alıcıları listelenmesinde Türkiye ise Hindistan, Suudi Arabistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avusturalya’nın arkasından 6. sırada yer alıyor. SIPRI raporuna göre Türkiye’nin silah alımı dünya toplam silah ticaretinin yüzde 3.4’üne tekabül ediyor.

“PETROL NEDENİYLE SATIN ALIM GÜCLERİ YÜKSEK”

Listenin kendisini şaşırtmadığını bildiren SIPRI eksperı Pieter Wezeman, bölümdeki ülkelerde iç huzursuzlukların yanı sıra ülkeler arasında da ihtilaflar sözkonusu olduğuna ilgi çekiyor. Bölge ülkelerinin birçoğunun petrol gelirinden dolayı satın alma güçlerinin yüksek olduğunu kaydeden Wezeman, bunun petrol fiyatının gerilemesiyle değiştiğini söylüyor. Kendi milli silah sanayiine sahip olmayan ülkeler, uluslararası piyasaya bağımlı durumda.

UYUŞTURUCU SAVAŞI MEKSİKA’YI SATIŞA ÇEKTİ

Meksika’nın ağır silah ithalatı 2006-2010 seneları arasındaki devreye kıyasla üç kattan çok arttı. Bunda, son 10 senede 100 binden çok bireyin hayatını kaybettiği uyuşturucu harpı etkili oldu. Meksika’nın bilhassa hafif zırhlı araçlara yatırım yaptığını bildiren eksper Wezeman, “Bunlar makineli tüfek saldırılarına karşı savunuyor fakat roket atışlarına karşı savunmasız” diyor.

AFRİKA’DA YOKSULLUK SİLAHLANMA YARIŞI ZAYIFLATIYOR

Afrika’nın silah ithalatının yarısından çoğunu tek başlarına Fas ve Cezayir gerçekleştiriyor. SIPRI eksperı Wezeman, karşılıklı güvensizlik sebebiyle iki ülkenin silahlanma yarışına girdiğini belirtiyor. Sahra Altı ülkeler, satın alma güçlerinin düşük olması sebebiyle ağır silah pazarı yönünden önemsiz bir pazar şeklinde görülüyor. Bu olguyu bir problem şeklinde kabul eden Wezeman, barış misyonlarında yer alan Afrika ülkelerinin askerlerini yeteri kadar donatmadığını söylüyor ya da BM barış misyonlarının gerektirdiği silahlar yerine rejimlere prestij sağlayacak silahlar satın alınıyor.

ABD’NİN EN ÖNEMLİ ÜÇÜNCÜ MÜŞTERİSİ TÜRKİYE

Silah ihracatçısı ülkeler arasında ilk sırada ABD, ikinci sırada ise Rusya geliyor. İki ülkenin geride bıraktığımız devreye kıyasla bu konumlarını oldukça da pekiştirdikleri ilgi çekiyor. ABD, yüzde 27’lik artışla dünya silah ihracatının üçte birini gerçekleştiriyor. ABD’nin en mühim müşterisi Suudi Arabistan, ikinci sırada BAE, üçüncü sırada ise Türkiye geliyor.

SİLAH TİCARETİNİN DÖRTTE BİRİNİ RUSYA YAPIYOR

Dünya silah ihracatının dörtte birini Rusya yapıyor. Rusya’nın müşterileri arasında Hindistan, Çin ve Vietnam başı çekiyor. Çin, 2006 – 2010 senelarını amacıylae alan devreye göre silah ihracatını yüzde 88 oranında artırdı. Dünya silah pazarındaki payı bu sayede yüzde 6’ya ulaşan Çin, Fransa’yı geçerek üçüncülüğe tırmandı.

Çin’in dünya silah pazarında mühim bir yapımcı ülke şeklinde görülmeye başladığına işaret eden SIPRI eksperı Wezeman, bu gelişmede Çin ürünlerinde yükselen niteliğin etkili olduğunu kaydediyor. Çin silahlarının başlıca müşterilerini Pakistan, Bangladeş ve Myanmar oluşturuyor. Çin, Afrika pazarından aldığı payı da artırma çabası içerisinde.

AVRUPA’YI EKONOMİK KRİZİ VURDU

Fransa, Almanya, İngiltere, İspanya ve İspanya gibi Avrupa ülkeleri 2011-2015 seneları arasında dünya silah ihracatının beşte birini gerçekleştirdi. Fransa’nın ihracatı bir önceki devreye kıyasla yüzde 10 dolayında azaldı. Alman silah satışlarındaki gerileme yüzde 50’ye kadar vardı. SIPRI eksperı Wezeman, bunun başlıca nedeninin Avrupa’daki ekonomik krizde aranması gerektiğine ilgi çekiyor. Avrupa ülkeleri silahlanmaya ayıracak para bulamıyor. Bu ise Avrupa silah endüstrisine yeni pazarlar bulma baskısını artırıyor. Wezeman, bilhassa Alman şirketlerin silah sistemlerine Ortadoğu ve Asya’da müşteri bulabilmek amacıyla yoğun çaba gösterdiklerini vurguluyor.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR