Eczanelere Vergi ve Stok Affı Getirildi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Hükümet, eczanelere tarihin en büyük vergi ve stok affını eş güdümlü getirdi. Eczanelerin, İlaç Takip Sistemi dışında reçetesiz elden sattıkları ilaçlar amacıyla Sıhhat Bakanlığı stok affı getirirken, Maliye Bakanlığı da kayıtdışı satılan bu ilaçların alım fiyatından vergisini yüzde 50 affetti. 30 Kasım’da sona erecek af planlamasi amacıyla eczaneler bakanlıklara milyonlarca müracaatte bulundu. Sıhhat Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, af, planlama ve kontrollere dair şu açıklamaları yaptı:

PROMOSYONU KAYITDIŞI SATIYORLAR

6 sene evvel kullanıma geride bıraktığımız İlaç Takip Sistemi (İTS) ile bütün ilaçların takibini yapıyoruz. Fabrika, depo, eczane ve hastaya ulaşım takip altında. Fakat ilaç firmaları oldukça çok satış amacıyla eczanelere promosyon ilaç veriyor. Eczacı bu ilacı elden İTS kaydına girmeden satışını yapıyor. Bunun vergisi de ödenmiyor. Bunun yaptırımı var fakat bugüne kadar kontroller bu kapsamda yapılmadığı amacıyla birtakım eczaneler de bu yönde bağımlılık oldu. Şimdi evvel kontrol başlatırsak hiçbir eczane bu borcun altından kalkamaz. O yüzden evvel af getirdik. Sonra sıkı kontroller başlayacak.

YÜZDE 50 VERGİ İNDİRİMİ

İTS ve E-Reçete’yi eş güdümlü kullanacak bir sistem üstünde çalışıyoruz. 19 Ağustos’da TBMM’de kabul edilen yasa ile eczanelere stok kayıtlarını fiili duruma ideal duruma getirme ve kayıtlarını cezasız ve faizsiz yüzde 50 vergi indirimi getirildi. Sonuç olarak eczaneler kayıtlarında yer aldığı durumda stoklarında yer almayan ilaçları, maliyet bedeli üstünden yüzde 4 oranında fatura düzenleyerek kayıtlarından çıkartabilecek.

hukumetten-eczanelere-buyuk-mujde_x_8958006_1128_z11

17 MİLYAR TL’LİK CEZA TEK KALEMDE SİLİNDi

Şu ana kadar 3 bin 600 eczane 49 milyondan çok kutu çok ilacı stok dışı sattığını bildirdi. Mevzuata göre her kayıt dışı satılan ilacın eczaneye cezası 354 TL. Yani, afla eş güdümlü eczacıların, toplamda 17 milyar TL tutarında bir para cezası affedilmiş oldu.

KAYIT DIŞI İLAÇ SATILAMAYACAK

Kurulacak yeni sistem ile eczacılar, ilaç satışı yapar iken evvel İTS sistemine girecek. İlaç e-reçete kapsamındaysa satışını yalnızca reçete ile yapabilecek. Reçetesiz ilacı da İTS’ye bildirerek satışını uygulamak zorunda. Stoklarında gözüken ilacı elden satışı yaptığı belirleme edilirse müeyyide uygulanacak.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR