‘Ege’de Umut Harekatı’ ile 2 bin 727 kaçak kurtarıldı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İzmir Valiliğinden uygulanan açıklamada, “Ege’de Umut Harekatı” kapsamında 28-31 Temmuz tarihlerinde 57 arama kurtarma harekatı gerçekleştirildiği belirtildi.

İzmir’in Seferihisar, Çeşme, Dikili, Karaburun, Foça ve Menderes yerlerinde bin 206, Çanakkale’nin Ayvacık bölgesinde bin 13 göçmen, Aydın’ın Kuşadası ve Didim yerlerinde 280, Muğla’nın Bodrum bölgesinde 175, Balıkesir’in Ayvalık bölgesinde 53 göçmen kurtarıldı, 1 göçmen kaçakçısı yakalandı.

– Kaçakların ifadeleri

Açıklamada, kurtarılan kaçakların ifadelerine de yer verildi.

İzmir’in Seferihisar ilçesi Özdere önlerinde 28 Temmuz’da kurtarılan kaçaklar, “denize açıldıktan bir vakit sonra gelen Yunan Sahil Emniyet botundakilerin çantalarını, paralarını ve kıymetli eşyalarını aldığını, motorlarının sökülerek denize atıldığını, geminin geri dönerek kendilerini lastik bota bindirip süratle uzaklaştığını, oldukça sonra Türk Sahil Güvenliği’nin kendilerini kurtardıklarını” anlattı.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Sivrice Koyu önlerinde 28 Temmuz’da kurtarılan göçmenler ise “denize açıldıktan aşağı yukarı 20-30 dakika sonra Yunan Sahil Emniyet botunun yanlarına geldiğini, personelin benzin hortumunu kestiğini ve benzin bidonlarını aldığını, oldukça sonra Türk Sahil Güvenliğinin gelerek kendilerini kurtardıklarını” ifade etti.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesi Çıplak Ada önlerinde 29 Temmuz’da kurtarılan kaçaklar da üstünde mavi şeritleri tespit edilen büyük bir Yunan gemisi yönünden durdurulduklarını aktararak, personelin benzin hortumunu kestiğini ve benzin bidonlarını aldığını, oldukça sonra Türk Sahil Güvenliğinin gelerek kendilerini kurtardığını dile getirdi.

Çanakkale ili Ayvacık ilçesi Sivrice Koyu önlerinde kurtarılan kaçaklar ise ifadelerinde şunları kaydetti:

“Midilli Adası’na fazla yaklaştığımız sırada Yunan gemisi yanımıza gelerek bekledi, bir vakit sonra yüzlerinde beyaz renkli maske tespit edilen kara giyimli, yakalarında VIP yazan 3 bireyin içerisinde varolduğu bir lastik bot yanımıza geldi. Bağırdılar, silahla havaya ateş edildi, silahla bazılarımız darp edildi, bıçakla botlarımız patlatıldı. Kötü muamelede bulundular, motorlarını söküp denize attılar, oldukça sonra Türk Sahil Güvenliği gelerek bizi kurtardı.”

Açıklamada, Ege Denizi’nde 1 Ocak 2015’ten bu yana 730 olayda 24 bin 831 kaçağın kurtarıldığı, 43 kaçakçının da yakalandığı belirtildi.

GALERİ
REKLAMLAR
GÜZELLER GALERİSİ
REKLAMLAR